Een milieuvriendelijke doodskist

Om één doodskist te maken, is een halve boom nodig. Als je een natuurliefhebber bent, kies je dan beter voor een milieuvriendelijke doodskist. Want ja, dat bestaat sinds een paar jaar ook!
 


Wie ecologisch bewust door het leven gaat, kan nu ook op die manier uit het leven stappen. Verschillende bedrijven hebben tegenwoordig milieuvriendelijke uitvaartkisten in hun assortissement.

Het Belgisch bedrijf Alveus bijvoorbeeld is zelfs gespecialiseerd in dit soort doodskisten en biedt bovendien ook ecologische urnen aan. Ze hebben allen een natuurlijke afwerking en worden gemaakt uit 100 % biologisch afbreekbare materialen. Zo vind je bijvoorbeeld kisten in onbehandelde houtsoorten, karton, bamboe, gerecycleerd hout, gesnoeide wilgentenen of zelfs bananentouw!

Alveus staat gewoon voor een andere uitvaart via ecologische kisten maar ook originele kisten die je kan personaliseren. Het bedrijf biedt onder andere een herinneringskist waarbij kadertjes worden geleverd voor tekeningen en foto’s. Je kan ook kiezen voor de Britse Ecopod, een soort sarcofaag vervaardigd uit 100 % gerecycleerd papier.

Alveus is niet het enige bedrijf dat milieuvriendelijke kisten verkoopt. De Brusselse begrafenisondernemer Patrick Vanhorenbeke biedt ook biologisch afbreekbare kisten aan, maar gaat een stap verder. Hij laat een boom planten voor elke overledene die hij ter aarde bestelt!

Dat doet hij via het Tree Nationprogramma, dat nieuwe bomen plant in ontwikkelingslanden. Het is bovendien een mooie symbolische actie: de herinnering van de persoon leeft verder in een boom. De familie krijgt een certificaat mee, met daarop een link waarop je virtueel de groei van de boom kan volgen.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020