Andermans pluimen

Een peiling door Monster bracht aan het licht dat 2 op 10 Belgen er niet voor terugschrikken om met de pluimen van een ander te gaan lopen. Komt dit u al voor als zeer snood, weet dan dat het nog erger kan. De Luxemburgers bijvoorbeeld, die de kroon spannen. Dit onderzoek, dat natuurlijk geen wetenschappelijke onderbouw heeft, kan ons wel aan het denken zetten over ons gedrag op het werk.


De Monster Barometer ondervroeg in mei-juni 2009 18.671 Europese werknemers die de site bezochten, of ze soms wel eens de eer opstrijken voor andermans werk. De peiling wijst uit dat 17 procent van de ondervraagde Belgische werknemers niet aarzelt om met de pluimen van een collega te gaan lopen. 13 procent beweert dit zelfs vaker te doen. Met dit resultaat belandt België op een 5e plaats in de Europese rangschikking, achter de Noren en de Hongaren. De eerste plaats gaat naar Luxemburg met 27 procent.
Deze enquête toont gelukkig aan dat het merendeel van de Belgen (74 procent) ervoor kiest om te vertrouwen op de eigen verdienste. Dit ligt in lijn met de Europese cijfers (73 procent). Tot slot beweert 1 Belgische werknemer op 10 nog nooit met andermans pluimen te zijn gaan lopen, maar wel al ooit in de verleiding te zijn geweest om het te doen.
Op de vraag of ze soms weglopen met de eer van andermans werk, antwoordden de Belgische werknemers:

  • Ja, regelmatig: 13%
  • Ja, een enkele keer: 4%
  • Neen, maar ik kwam wel ooit in de verleiding: 9%
  • Neen, ik vertrouw op mijn eigen verdienste: 74%

De geografische variaties

 Er kunnen ook enkele meer algemene conclusies getrokken worden:

  • Spaanse werknemers zijn eerlijker. 85 procent wil slagen dankzij de eigen verdienste. De Zwitsers en Polen volgen  met respectievelijk 77 procent en 75 procent.
  • Spaanse werknemers gaan ook minder snel lopen met andermans verdienste: slechts 3 procent  beweert dit ooit te hebben gedaan.
  • De Finnen kwamen met 26 procent het vaakst in de verleiding om met de pluimen van collega’s te gaan lopen, maar konden er uiteindelijk aan weerstaan.

"Eerlijkheid en vertrouwen zijn cruciale elementen in een correcte en stevige werkrelatie. Vaak zijn de grenzen van het toelaatbare niet duidelijk afgebakend, maar een gespannen of onaangename sfeer op het werk is heel vlug gecreëerd, zeker in deze economisch onzekere tijden", vertelt Bernard Hensmans, Country Manager van Monster België. "Collega’s hebben veel invloed op het werk, de werkomgeving en de evolutie van iemands carrière. Daarom is het geruststellend te kunnen constateren dat het weglopen met andermans pluimen in België eerder uitzondering dan regel is."

Robert Derumes

© Vivat.be 2020