Herfstklussen in de tuin

Onze tuin ligt er weer op z’n mooist bij, de herfstgeuren zijn alom aanwezig. Wie fruitbomen heeft, kan nu volop oogsten en stilaan komt er een dik deken van bladeren op de grond te liggen. Maar de herfst is geen periode om stil te zitten, er zijn enkele belangrijke tuinklussen te doen!
 


Het gazon

Dit is het moment om kale plekken in te zaaien. Het gras groeit dan nog voor de winter begint tot een groen tapijt. Ook kalk mag nu volop gestrooid worden. Met stikstofrijke groeimest wacht u dan weer beter tot het voorjaar.
Hark regelmatig de afgevallen bladeren van het gazon af, anders kan het gras eronder gaan rotten. Zolang het gras blijft groeien, mag u blijven maaien.

Kuipplanten binnen zetten

Voor de eerste vorst moeten de kuipplanten op hun overwinteringsplek gezet worden. Ideaal is natuurlijk een wintertuin, maar niet iedereen beschikt over een dergelijke luxe. Fuchsia, bougainvillea en de andere kuipplanten overwinteren echter ook gemakkelijk op een koele, lichte plaats binnen in huis. De temperatuur houdt u het beste tussen 0 en 12 graden.

Potten beplanten en niet-winterharde bollen rooien

De bollen die niet tegen vorst kunnen, moet u uitgraven en bewaren op een vorstvrije, droge en koele plek. In uw potten en bakken kunt u nu voorjaarsbloeiers planten, zoals narcissen, kievitsbloemen en tulpen.

Plantgoed uitzetten

In september en oktober kunt u planten die u mét kluit hebt gekocht in de grond zetten. Voor bomen en planten met kale wortels wacht u het beste tot eind oktober. Let wel op: nooit planten als het vriest of als de grond bevroren is.

Snoeien

Geef heggen een laatste snoeibeurt voor de winterrust. Buxus, liguster, taxus en klimop kunt u nu in vorm snoeien. Met de buxustakjes die u afknipt kunt u zelf stekken! Ook de ‘bloeders’, bomen waarvan de sapstroom snel terug op gang komt in het voorjaar zoals berk en esdoorn, moeten nu worden gesnoeid, net als walnoot maar daarvoor moet u wachten tot na de pluk. 

Fruit en zaden oogsten

Pluk uw appels en peren op tijd, wanneer u te lang wacht bewaren de vruchten niet meer! Abrikozen en pruimen rijpen niet meer na de pluk, daar moet u dus voldoende lang mee wachten. Sla bewaarfruit op in een koele kelder in plastic of houten bakjes. Stapelen van het fruit is uit den boze. Elke week checkt u de appels en peren en verwijdert u de rotte exemplaren.
Vergeet niet zaden te verzamelen in de tuin, die u koel, donker en droog bewaart en in het voorjaar kunt uitplanten.

Tuinmeubels proper maken en wegbergen

Tegenwoordig zijn er veel hardhouten meubels op de markt die het hele jaar door buiten mogen blijven staan. Meubels in kunststof kunt u echter beter binnen laten overwinteren. De nestkastjes en voederplankjes mogen dan weer uitgepakt en buiten opgehangen worden, want binnenkort is het weer tijd om de vogels door de winter te helpen.

Ellen Wielandt

 









© Vivat.be 2020