Help, processierupsen in mijn tuin!

Hopelijk komt het bij u niet zover, maar voor veel Vlamingen is het deze zomer weer bittere realiteit: hun tuin wordt  ingenomen door de eikenprocessierups en is tot nader order verboden terrein.

 


De eikenprocessierups is een harige rups die van april tot augustus op eikenbomen kan voorkomen. Het is de larve van de nachtvlinder. Ze klimt in processieverband door de kruinen van de eik, en dankt daar haar naam aan. Oorspronkelijk zijn de beestjes afkomstig uit Midden-Europa, maar dankzij de klimaatsveranderingen vinden we ze nu ook bij ons in Vlaanderen. Je vindt ze niet exclusief op de eik, ook beuken en berken komen in aanmerking, vooral wanneer de aanwezige eiken al ingenomen zijn door kolonies rupsen.

Hoe ziet de processierups eruit?

Vlak nadat ze uit het ei komen, in april, zijn ze oranje van kleur. Dit evolueert naar grijsachtig met lichter gekleurde zijkanten als de rupsen ouder worden. Ze worden zo'n drie centimeter groot. Ze leven in groep, in grote nesten op de stam van de eik. Zo'n nest bestaat uit vervellingshuid, brandhaartjes en uitwerpselen.

Waar schuilt het gevaar?

Vanaf mei verschijnen er op de rups naast de normale beharing microscopisch kleine, pijlvormige brandhaartjes, ze zijn slechts 0,2 à 0,3 mm lang. Een volgroeide rups heeft er zo'n 700.000. Deze brandhaartjes hebben weerhaakjes en kunnen makkelijk de huid of ogen of zelfs onze luchtwegen binnendringen. Contact ermee kan voor de mens jeuk, huiduitslag of geïrriteerde ogen of luchtwegen veroorzaken. Je hoeft de rups niet aan te raken om met de brandhaartjes in contact te komen, ze worden vanuit de nesten meegevoerd door de wind. De brandharen blijven zes tot acht jaar actief, en behouden heel die tijd hun irriterende eigenschappen. Een nest dat werd uitgeroeid kan dus nog jaren daarna problemen veroorzaken.

Wat gebeurt er na contact met de brandhaartjes van de rups?

Binnen de acht uur ontstaat er huiduitslag met jeuk, pijnlijke blaasjes en zwellingen of roodheid. Haartjes die in de ogen terechtkomen zorgen voor gezwollen en brandende ogen, en in ernstige gevallen tot bindvliesontsteking. Wanneer je de haartjes inademt gaan je slijmvliezen geïrriteerd reageren, net als bij een verkoudheid. Ook keelpijn enkortademigheid kunnen voorkomen. Bij mensen met astma zijn de klachten ernstiger.

Wat kan ik doen?

Een goed systeem om de brandhaartjes effectief van de huid te verwijderen, is plakband kleven en hem weer wegtrekken. De haartjes blijven aan de plakband hangen. Daarna douchen, en de ogen uitspoelen. Was ook je kleren grondig, op 60 graden.

Denk ook aan kledij die eventueel op de waslijn te drogen heeft gehangen. Heeft u een eik met processierupsen in de buurt, hou dan van april tot juli alle ramen gesloten, en hang geen was buiten te drogen. Laat kinderen niet buiten spelen binnen een straal van 100 meter van een besmette eik.

De rupsen worden in de meeste gemeenten gratis door de brandweer uitgeroeid. Maar op sommige plaatsen zult u zelf opdraaien voor de kosten. 

Meer info vindt u bij de milieudienst van de gemeente, op de provinciale website

www.provant.be
(trefwoord eikenprocessierups) of op
www.eikenprocessierups.be
.

Ellen Wielandt

 









© Vivat.be 2020