De Belg en zijn moestuin

Het OIVO heeft een studie uitgevoerd over tuinieren in België. Hoeveel Belgen nemen de spade en de hark om hun eigen groenten en fruit te kweken? Wat zijn hun gewoontes? Hebben ze een voorkeur voor kunstmest, potgrond of zaaigoed?


Eerst een feit: meer dan de helft van de Belgen heeft voldoende ruimte, en toch heeft slechts één op vijf van onze landgenoten z'n eigen moestuin.

Volgens het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) is deze trend meer aanwezig in kleine Waalse dorpen, bij mensen met een laag inkomen, alleenstaanden, eenoudergezinnen en grote gezinnen.  Ze telen meestal tomaten, sla, wortelen, appels, pruimen en peren.

Wegens deze Belgische tuinieren is de activiteit noch duur noch ingewikkeld, want slechts 15% hebben geld uitgegeven in zaden, potgrond, kunstmest of tuingereedschap. Belgen met de laagste inkomens geven toe dat ze met tuinieren begonnen zijn door de crisis.

Wil je zelf je eerste stadstuintje of moestuin op poten zetten? Leefmilieu Brussel biedt een helpdesk aan, evenals gratis opleidingen. Ze starten begin mei en lopen tot oktober. Vanaf half mei zal het Brussels Instituut voor Milieubeheer bovendien een startkit uitdelen om je eerste moestuin van 1 m² te realiseren. Deze kan besteld worden bij de dienst Info-Leefmilieu of via de website.

Meer info:
De uitgebreide studie van het OIVO: de Belg en zijn tuin.

http://www.crioc.be/files/nl/6605nl.pdf

De website van Leefmilieu Brussel.
http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/Home.aspx

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020