Tip voor regenachtige dagen: het dinomuseum
Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, bij kinderen beter bekend als ‘het dinomuseum’, is een ideale bestemming voor een regenachtige vakantiedag. De naam klinkt nog een beetje stoffig, maar het museum zelf kreeg een grondige update. Zelfs kinderen die niet echt iets hebben met natuur of wetenschap worden hier door de levendige displays geboeid.
Dinoskeletten
Dankzij levensechte evocaties van andere plaatsen en tijden, interactieve spelletjes en doe-hoekjes verveelt je kind zich hier geen minuut. Het meest imposante deel van het museum is de monumentale zaal met de dinoskeletten, de grootste verzameling van Europa met meer dan dertig complete skeletten en nog veel meer fragmenten, waaronder enkele authentieke schedels. De steenkoolmijn van Bernissart, waar iguanodons werden gevonden, werd nagebouwd en je kunt met eigen ogen zien hoe de opgravingen verliepen.
De galerij van de evolutie
In de galerij van de evolutie maak je een reis door de tijd en zie je hoe het leven op aarde is ontstaan. Honderden fossielen en opgezette dieren getuigen van de biodiversiteit. De galerij stopt niet bij het heden: een groot deel van de tentoonstelling is gewijd aan de toekomst, en hoe levende wezens er zouden kunnen uitzien over miljoenen jaren.
Van mensen en mammoeten
Hier kun je de evolutie van de mens stap voor stap volgen, van de Australopithecus over de Cro Magnon mens tot de hedendaagse man en vrouw. Het leven van onze voorouders wordt levensecht in beeld gebracht, inclusief de gevaarlijke dieren die zij dagelijks tegenkwamen zoals de mammoet en de holenleeuw.
Het dierenrijk
Op de hoger gelegen verdiepingen leer je alles over het dierenrijk, netjes verdeeld over de verschillende klassen van dieren. Dankzij prachtige staaltjes taxidermie van soms meer dan honderd jaar oud kun je duizenden dieren van heel dichtbij bewonderen. De poolgebieden hebben hun eigen expo, met een tunnel die doorheen het poolijs lijkt te lopen en een heus walvisskelet. In het vivarium staren de meest angstaanjagende (levende!) spinnen je aan en kun je schorpioenen, padden en bijtjes aan het werk zien.
Beestige buren
Deze zaal is bijzonder in trek bij de kleintjes, er is hier en daar speelgelegenheid en tussen het spelen door leren ze iets over de natuur bij hen om de hoek. Wat leeft er achter onze vensterluiken, onder ons gazon, in de kerktoren?
Mineralen
Voor de kinderen lijkt dit ietwat saai, maar de collectie stenen en mineralen die het museum verzamelde is er eentje om U tegen te zeggen. Maanstenen, amethisten, kristallen...hun geheimen worden hier uit de doeken gedaan.
Tenslotte...
zijn er nog de tijdelijke tentoonstellingen, momenteel is dat “Over leven in het extreme” over de meest extreme plaatsen op aarde en hoe mens en dier zich daar staande houden. Deze expo loopt nog tot eind augustus.
Praktisch
Museum voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29
1000 Brussel
Open tijdens de schoolvakanties van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur. Op weekdagen buiten de vakantieperiodes van 9.30 tot 17 uur.
Gratis toegang elke eerste woensdag van de maand, vanaf 13 uur.
Er is een restaurant in het museum waar je ook zelf meegebrachte lunches mag opeten.