Speelgoed van het jaar 2009

In juni werden de Belgische prijzen voor ‘speelgoed van het jaar’ voor de tiende keer uitgereikt. Speelgoed dat live kon worden uitgeprobeerd in het speelgoedmuseum te Mechelen. In november volgden onze noorderburen met het ‘beste speelgoed 2009 van Nederland’. Een overzicht van de leukste speeltjes.


Zowel in België als in Nederland deed de ‘Safari verzorgingspost’ van Playmobil het erg goed. In België ging de set met de publieksprijs lopen, terwijl hij in Nederland scoorde als beste product in de categorie 4 tot 6 jaar. Playmobil bestaat al sinds 1974, maar moet blijkbaar nog niks aan populariteit inboeten.

Nog een klassieker, die won in de categorie 8 tot 12 jaar in Nederland, is ‘Vier op een rij’, zij het dan in een vernieuwde versie, die ook gespeeld kan worden met vier spelers.

Populair bij de jongens en ongetwijfeld ook bij hun papa’s, is de ‘Voice Heli’ van Nikko. De helikopter op afstandsbediening wordt bestuurd door middel van je stem.

 

 

De Deco Pets van ‘Littlest Pet Shop’ kregen een nominatie in de leeftijdscategorie 6 tot 8 jaar. De kleine dierenvriendjes doen dienst als knuffel, maar kunnen ook gedecoreerd worden met stickers en glitters. Personaliseren wordt dus ook de trend in speelgoedland.

Kleine creatievelingen nomineerden in dezelfde leeftijdscategorie ook Xoomy, de tekentafel met zoomlens die de kinderen op de gewenste grootte kunnen instellen. 60 bijgeleverde filmpjes bevatten genoeg ingrediënten om de kinderen telkens nieuwe cartoons en striptekeningen te laten maken.

Het Mega-Mindyspel ‘de ontsnapte boef’ is gewonnen als beste bordspel bij de juniors. Apart aan dit spel is dat er twee speelborden zijn: een voor op tafel, en eentje voor onder tafel...

De Autobingo, laureaat bij de kleuters, is het antwoord op veelvuldig bidden van reislustige ouders die weigeren toe te geven aan de lokroep van de reis-dvd-speler. Het idee is even simpel als geniaal: in de box zitten verschillende kaarten met daarop afbeeldingen van dingen die kinderen onderweg tegenkomen, zoals bomen, paarden, vliegtuigen, varkens... Wie als eerste een volle rij aangekruist heeft, is winnaar.

In de categorie kleuters kreeg onder meer de stadsdierentuin van Lego een nominatie. De set bevat zowel figuurtjes en dierenverblijven als duplostenen om zelf verder mee aan de slag te gaan.

 

Op de site

www.speelgoedvanhetjaar.be
kunt u de rest van de genomineerde speelgoedjes bekijken, en massa’s inspiratie opdoen voor sinterklaas. 
 
Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020