Oxfam verkoopt elk jaar 7.000 tweedehandscomputers

Jaarlijks zamelt Oxfam tienduizend tweedehandscomputers in, voornamelijk bij bedrijven en openbare instellingen. Na controle en herstelling worden uiteindelijk zevenduizend computers doorverkocht. De resterende drieduizend toestellen worden ontmanteld door een gespecialiseerde onderneming.

"We zamelen toestellen in die maximaal vier jaar oud zijn", legt Frédéric Van Hauteghem van Oxfam uit. "Alle toestellen gaan naar ons atelier in Molenbeek, waar een twintigtal werknemers en vrijwilligers werken. Zij formatteren de computers, installeren software en bouwen soms een dvd-brander in. Onze voorraad blijft voortdurend op peil want een toestel dat zes maanden bij ons blijft staan, verliest een kwart van zijn waarde. "Vervolgens belanden de computers in de zeventien computerwinkels van Oxfam in België."


Elk toestel heeft een jaar garantie en gaat over de toonbank voor een honderdtal euro. "Met het begin van het schooljaar in het vooruitzicht focussen we voornamelijk op studenten. Of ze nu thuis wonen of op kot zitten, een pc hebben ze hoe dan ook nodig", luidt het.

Het doel van Oxfam is volgens Van Hauteghem drieledig: een ecologisch, economisch en sociaal aspect spelen een rol. "Door zeventig procent van de ingezamelde computers te hergebruiken spaart Oxfam jaarlijks 1.200 ton CO2 uit. De verkoop ervan brengt elk jaar 700.000 tot 800.000 euro in het laatje, wat vijftien procent van onze totale tweedehandsverkoop betekent. En we geven minder opgeleide mensen een job die bij ons dan toch een opleiding kunnen krijgen."

Uit De Morgen van 26 augustus 2010
 

© Vivat.be 2020