Mooncup: goodbye tampons en maandverbanden!

De Mooncup is een praktisch en ecologisch alternatief voor tampons en maandverbanden. Dit klokje in silicone verzamelt het bloed zonder chemische en schadelijke stoffen.

 


De Mooncup (

www.mooncup.com.uk
) is een klokje gemaakt uit medische silicone die je in je vagina plaatst. Het werkt wel op een andere manier dan een tampon. Het klokje vangt het bloed op in plaats van het te absorberen. Daarom zijn er geen chemische stoffen nodig. Het is dus totaal schadeloos. Je kan met de Mooncup ook geen toxische-shocksyndroom krijgen. Deze ernstige infectie is onder andere verbonden met een onveilig gebruik van tampons.

Als de Mooncup vol is, moet je het klokje verwijderen en leegmaken. Je kan het bloed afspoelen met water of met een beetje zeep maar dat is niet verplicht. Het klokje kan 30 ml vloeistof verzamelen. Je moet het dus om de vier tot twaalf uur (afhankelijk van de hoeveelheid bloed) leegmaken. Dat is veel minder dan met een maandverband of een tampon.

Gezond en milieuvriendelijk

Silicone veroorzaakt geen allergieën. Het is ook aanbevolen voor vrouwen die gevoelig zijn voor schimmelinfecties. In tegenstelling tot tampons bevat de Mooncup geen chloor, deodorant of absorberende gels, die veelal de slijmvliezen van de vaginawand verstoren.

De Mooncup is met z’n levensduur van 10 jaar ook heel economisch. Je bespaart dus 2500 maandverbanden!

Waar kan je ze vinden?

De Mooncup komt uit Engeland, en is bij ons te koop in natuur- en biowinkels, maar ook op het internet. De prijs is ongeveer 30 euro. In zes maanden is je aankoop dus al terugverdiend.

Er bestaat ook een Canadese versie, de Diva Cup, en een Amerikaanse met als naam de Keeper.

 

© Vivat.be 2020