Kraanwater is lekker en gezond

En toch denken de meeste Belgen het omgekeerde! Uit een onderzoek van het OIVO blijkt dat er veel misverstanden bestaan over leidingwater. We denken dat het ongezond is, dat het een vieze smaak heeft of dat het te veel kalk bevat.


Uit een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties blijkt dat de Belgen veel misvattingen hebben over leidingwater. Bijna 70% van de consumenten denkt bijvoorbeeld dat het te veel kalk bevat en dat dit ongezond is. Eigenlijk bevat kalksteen calcium, dat nodig is voor het menselijk lichaam. Meer dan 10 % denkt bovendien dat er in het water schadelijke stoffen zitten  terwijl kraantjeswater heel streng wordt gecontroleerd en dus helemaal veilig is.

De meeste mensen zeggen dat ze niet van de smaak van leidingwater houden, maar in een blinde test kunnen mensen vaak het onderscheid niet maken met fleswater! Er is evenwel een licht smaakje bij leidingwater, en dat is te wijten aan het chloor. Dit kan echter gemakkelijk worden verwijderd doot het water een uurtje te verluchten voor het drinken.

Sommige Belgen denken ook dat kraanwater nogal duur is, terwijl het 100 tot 300 keer goedkoper is dan fleswater!

Deze misverstanden zijn eigenlijk te wijten aan de reclame. De fabrikanten van afwasmachines zeggen bijvoorbeeld dat kalk slecht is en dat je er tegen moet vechten. We denken dus dat dit ook voor onze gezondheid geldt. De adverteerders zeggen ook dat leidingwater niet lekker is, om meer fleswater te verkopen, en het werkt!

Kraantjeswater drinken is bovendien milieuvriendelijk: er is geen nood aan vervoer of plastic verpakking en dus geen onnodige CO2-uitstoot. Alleen maar voordelen dus.

Info :

http://www.oivo.be/index.php?mode=document&id_doc=5326&lang=nl

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020