Konijnen, ideale huisdieren?

Zoonlief zeurt al jaren voor een diertje, maar een hond of kat in huis halen terwijl mama en papa uit werken gaan, dat is toch je reinste dierenmishandeling... Een konijn is misschien de oplossing, we zetten pro en contra even tegenover mekaar.


Aaibaarheid

Een konijn is makkelijk te knuffelen, zeker als je kiest voor een dwergras zoals de dwerghangoor. Dit ras is meestal ook vriendelijk en makkelijk in de omgang. Konijnen zijn rustig, en kunnen ook in huis gehouden worden. Je kunt ze zelfs trainen om op een bepaalde plek hun behoefte te doen. Maar konijntjes kunnen ook venijnig uit de hoek komen, en bijten en krabben. Hun pluizige uiterlijk is dus geen garantie voor een even pluizig karakter!

Aanschaf

Elke dierenwinkel biedt een keur aan konijntjes in alle soorten en maten, maar dit is niet echt de beste keus. Slimmer is het een (particuliere) fokker aan te spreken, die u alle uitleg kan geven over de aard van het ras in kwestie, en die doorgaans meer tijd besteedt aan het tam maken van de jonge diertjes. Koop een konijntje van zes weken, op die leeftijd wennen ze snel aan contact met mensen en zijn ze makkelijk vast te pakken. Of liever, koop er twee, want konijnen stellen gezelschap danig op prijs (vooral als ze in een kooi of hok moeten wonen). Hierbij moet u alleen oppassen voor de combinatie rammelaar-rammelaar, dat wil nog wel eens botsen. Een mannetje en een vrouwtje is ideaal, alleen krijgt u dan garantie op een uitgebreid nageslacht. Maar tegenwoordig is castratie bij konijnen even simpel als bij katten, de kostprijs is ook ongeveer dezelfde.

Sommige mensen geven hun konijn een cavia als gezelschapsdier, maar omdat het konijn de cavia nogal kan domineren is dit niet altijd een evidente optie. Als beide dieren jong zijn, en als er in het begin wat supervisie op de cohabitatie wordt uitgeoefend, is de kans op slagen het grootst.

Huisvesting

Een konijn kan, zoals hierboven aangehaald, gerust in huis wonen. Mits wat geduld en training doet het zijn behoefte op een kattenbak. Hij heeft wel een huisje nodig om zich terug te trekken. Let wel op, een konijn is een knaagdier. Houten meubels en elektrische kabels in de kamer zijn dus een grote aantrekkingspool voor het dier. 
Vindt u dit allemaal wat ver gaan, dan kan het konijn natuurlijk nog altijd in een ouderwets hok. Een konijn kan het jaar rond buiten staan, zo lang hij een tochtvrij verblijf heeft dat een eindje van de grond staat. Het spreekt voor zich dat ook het dak waterdicht moet zijn. Op koude winternachten kunt u voor extra stro en een isolatiedeken zorgen.

Andere zorgen

Voorzie dagelijks vers water, (heel handig is een waterflesje met een kogel in het mondstuk) net als hooi en konijnenkorrels. Gras, klaver, alfalfa, worteltjes, bloemkool, knolletjes, en paardenbloemblaadjes zijn een welkome aanvulling van het dieet. Ook een stuk (goed droog) brood vinden konijnen heerlijk. Heeft u een langhaarkonijn dan moet er ook geborsteld en gekamd worden. Bij konijnen die niet genoeg kunnen ravotten en graven moeten de nageltjes bijgeknipt worden, maar dat kunt u ook makkelijk zelf. Heel soms heeft een konijn ook te lange tanden, hiervoor moet u naar de dierenarts. Die knipt of vijlt er dan een stukje af.
Net als kat en hond kan een konijn gevaccineerd worden tegen de meest voorkomende ziektes: myxomatose en VHE.

Ellen Wielandt

 









© Vivat.be 2020