Kleine investeringen voor een goede isolatie

Verwarmen is goed, maar isoleren is beter. Met deze kleine gemakkelijke tipjes kan je op je energiebudget besparen.


 


Wist je dat een Brussels gezin gemiddeld 55 % van zijn energiebudget aan verwarming spendeert? Verwarming is ook de belangrijkste bron van CO2-uitstoot in woningen. Iedereen wint er dus aan minder of beter verwarmen.

Je mag natuurlijk altijd de thermometer van de verwarming één centigraad lager zetten. Daarmee bespaar je al 6 % op je factuur.
Je kan je woning ook beter isoleren en daarvoor hoef je geen grote renovatiewerken uit te voeren.

Eerst moet je de warmte in huis houden. Plaats isolatiemateriaal langs oude ramen en onder de deuren en isoleer ook de brievenbus. Dat kan met rubberen of synthetische dichtingsstroken, deurborstels, ‘tochtdieren’, enzovoort. Overgordijnen voor deuren en vensters vormen ook een efficiënte aanvulling.

Een ander advies is panelen van piepschuim (isolerend) en aluminium (reflecterend) tussen muren en radiatoren te bevestigen. De warmte van de radiator wordt op die manier beter benut om de ruimte te verwarmen. Je beperkt het verlies via de muur met 70 %, vooral als het om een niet-geïsoleerde buitenmuur gaat.

Voorts kan je de leidingen isoleren. Plaats er een schuimrubberen omhulsel rond in de niet-verwarmde delen van je woning. Je besparing? Zes euro per jaar en per meter geïsoleerde leiding!

© Vivat.be 2020