Kies voor de Goede VIS

Wat is Goede Vis? Een initiatief van Stichting De Noordzee, een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee.

 


Stichting Noordzee beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren die in Nederland en Belgie te koop zijn op duurzaamheid.

De organisatie creërde de VISwijzer die je op www.goedevis.nl kan downloaden. De vissen worden in een groene, oranje of rode categorie gerangschikt. Ook is er een aparte categorie voor visproducten met het MSC-keurmerk.

De vissen met een oranje of rode categorie zijn te zwaar bevist. Resultaat: ze dreigen uit te sterven. Het is beter om die vissen een tijdje niet te eten, totdat er weer genoeg vis in zee komt. Vissen van de groene categorie? Die zijn natuurlijk beoordeelt als Goede VIS! Deze vissoorten worden niet overbevist. Als ze gekweekt worden, dan gebeurt dit op een milieuvriendelijke manier.

Dankzij de VISwijzer weet je waarvan je vis vandaan komt en ook hoe de vis gevangen werd. Deze informatie is fundamenteel om op een verantwoordelijke manier je vis te kopen.

Er bestaat ook een papieren versie van de VISwijzer. Deze kan je gemakkelijk in je portefeuille steken. Degene die over een iPhone beschikken kunnen de VISwijzer-applicatie gebruiken.

De website stel je ook voor om je persoonlijke VISwijzer samen te stellen met alleen de vissoorten die je graag eet.  Je vindt er bovendien visdetaillisten en restaurants die verantwoorde vis verkopen en lekkere duurzame VISrecepten.

De eerste VISwijzer verscheen in 2004. De VISwijzer 2010/2011 is de vijfde editie.

Meer info:

www.goedevis.nl

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020