Jeans: zeg nee tegen zandstralen!

Zandstralen is een behandeling die gebruikt wordt om een jeansbroek een versleten uitzicht te geven. Het veroorzaakt echter bij de betrokken werknemers een ongeneeslijke ziekte die silicose wordt genoemd.
 


Er worden jaarlijks 10 miljoen jeansbroeken verkocht in België. Een groot deel daarvan wordt gezandstraald. Zandstralen is een techniek om de jeansbroek een versleten uitzicht te geven. Het probleem is dat deze behandeling zware gezondheidsproblemen veroorzaakt bij de betrokken werknemers.

De 'zandstralers' worden blootgesteld aan silicium (dat tijdens het zandstralen vrijkomt) en een langdurige inademing van dat kiezelstof leidt tot een ongeneeslijke ziekte: silicose.  Dit soort stoflong is bij ons als beroepsziekte erkend bij mijnwerkers, steenhouwers en arbeiders in gieterijen en de keramische industrie.

In Europa is het zandstralen sinds 40 jaar verboden. Maar in Turkije, één van de grootste jeansexporteurs, was de productiemethode tot een paar maanden geleden nog steeds toegelaten! Het Turks parlement heeft het eindelijk verboden nadat 46 werknemers overleden waren en honderden anderen lijden aan deze ongeneesbare longziekte. Na dit verbod zijn veel merken met hun productie verhuisd naar landen als Bangladesh, Cambodja en China, waar het zandstralen nog steeds toegelaten is en waar de werknemers nauwelijks beschermd zijn.

Dit betekent dat de merken bewust zijn dat hun versleten broeken mensen doden maar toch voortgaan met deze productiemethode. Erger: ze veranderen zelfs van productieland als er uiteindelijk een verbod komt!

Om dit schandaal tegen te gaan, bezocht de organisatie Schone Kleren in maart 2011 ruim 100 winkels van 35 jeansmerken en modeketens. De organisatie liep rond met een zandloper als symbool en vroeg om onmiddellijk te stoppen met zandstralen van jeans. Ze vroeg ook aan de bedrijven of ze een beleid in verband met zandstralen ontwikkeld hebben en erover communiceerden.

Het resultaat? Onder meer Levi's, H&M en Replay gaven een positief antwoord. Maar veel merken zoals Dolce& Gabbana, Armani of Olivier Strelli laten zandstralen toe! Veel andere merken hebben geen precies standpunt. De volledige conclusie van Schone Kleren vind je op de volgende website:

http://www.schonekleren.be/Focus/default.htm

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020