Wonen in een container

Verschillende architecten komen met een origineel idee: containers ombouwen tot kwaliteitswoningen. Deze nieuwe woningen bieden veel voordelen: ze zijn goedkoop, kunnen op zichzelf staan en gestapeld worden en je kan ze verplaatsen als je verhuist.


Ooit gehoord van Keetwonen? Het is een studentendorp in Amsterdam gebouwd uit scheepcontainers. In 2005 kampte de Nederlandse stad met een tekort aan studentenwoningen. Het bedrijf Tempohousing kwam met een origineel idee: scheepscontainers ombouwen tot woningen.

Het project werd op slechts een jaar tijd afgewerkt. In september 2006 leefden de eerste studenten in het complex dat ook een supermarkt, een wasserette, een restaurant en een sportzaal omvatte, allemaal gemaakt met containers.

Containers hebben veel voordelen. Ze worden heel snel gebouwd. Ze zijn even handelbaar als legoblokjes: je kan ze naast of op elkaar stapelen, tot zeven lagen hoog. En bovendien zijn ze modulair: de wanden kunnen er worden uitgehaald om grotere ruimtes te creëren. Een interessant detail voor gezinnen die uitbreiden of twee mensen die willen samenwonen. Verhuizen? Je kan je huis gewoon meenemen! De containers kunnen via schip, trein of vrachtwagen vervoerd worden over de hele wereld!

Stijlvol en goedkoop

Een compleet afgewerkte container, ter plaatse geleverd met badkamer, keuken, verwarming, elektriciteit, isolatie, ramen en deuren kost rond de 20.000 euro.

Vind je het lelijk? Denk maar zo: het is staalbouw met glas, en dat is hartstikke hip! Bovendien kan je een dak van gras laten groeien en het interieur op eender welke manier inrichten. Steeds meer architecten proberen het taboe op wonen in containers te doorbreken. De Amerikaanse architect Adam Kalkin slaagde erin om met containers een indrukwekkende villa te bouwen met drie slaapkamers, twee badkamers en een binnenplaats.

Kostprijs: minder dan 60.000 euro! En in Barcelona heeft een Spaanse architect een elegant appartementsblok van 500 vierkante meter vloeroppervlakte op een week tijd gebouwd voor minder dan 23.000 euro. In Los Angeles en Londen vind je ook stijlvolle containerwoningen die eigendom zijn van kunstenaars of startende ondernemers.

In België worden er verschillende projecten van studentencontainers bestudeerd, namelijk in Luik en Gent.

Melody  De Visscher









© Vivat.be 2020