Propaan: een nuttige en nette oplossing

Meer dan dertig procent van de Belgen kan niet worden aangesloten op het aardgasnetwerk. Toch verkiezen veel mensen koken op gas boven koken op elektriciteit. In dat geval is een propaangastank nuttig. En ook netjes, want net als aardgas heeft propaan een ‘propere’ verbranding, in tegenstelling tot bijvoorbeeld stookolie.


Propaan is een lpg of Liquefied Petroleum Gas, dat in vloeibare vorm in een tank wordt opgeslagen. Deze tank wordt onder- of bovengronds geplaatst. Aangezien propaan tot verbranding kan komen bij temperaturen tot -40° Celsius, in tegenstelling tot bijvoorbeeld butaan dat niet meer bruikbaar is vanaf 0°, vormt de plaatsing van de tank in open lucht geen probleem.

Hoewel propaan wordt gewonnen uit aardolie, verloopt de verbranding veel milieuvriendelijker. Er komen nagenoeg geen zwaveldampen, roetneerslag of stank voor in de rookgassen, alleen CO2 en waterdamp. En de CO2-uitstoot is dan nog eens aanzienlijk lager dan bij de verbranding van stookolie. Al bij al is propaan dus een energiezuinige energiebron.

En ook een economische, want de energiewaarde van propaan is heel hoog. Propaan genereert de hoogste temperatuur van alle energiebronnen, en de vlam kan heel fijn worden afgesteld. Een liter vloeibare propaan levert zo’n 260 liter gas. Bovendien hoeven de tanks niet jaarlijks te worden nagekeken, omdat er zo weinig reststoffen komen kijken bij de verbranding. Ook een schouw of rookkanaal zijn niet nodig, een leiding van de tank naar de plaatsen waar energie nodig is, is voldoende.

Een aansluiting op het aardgasnet is dus niet nodig, en dat is goed nieuws voor de naar schatting 30 procent Belgen die op plaatsen wonen waar zo’n aansluiting (nog) niet mogelijk is. Koken op gas is voor velen toch de ultieme manier om de warmte in de potten optimaal te controleren. Maar daarnaast maakt een propaangastank het mogelijk om bijgebouwen, zoals een serre of een stal, op eenvoudige manier te verwarmen.

Propaan is ook in flesvorm te koop, deze toepassing wordt voornamelijk gebruikt voor terrasverwarmers en gasbarbecues. 

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020