Passive House: warm voor de prijs van een kopje koffie

Van 11 tot 13 september kunt u PassiveHouse 2009 bezoeken, de grootste beurs van de Benelux voor energiezuinig en passiefwonen. PassiveHouse is in feite een dubbelevenement, want naast de beurs met standhouders is er een symposium voor professionals waar die hun kennis kunnen updaten.


Ze duiken in Vlaanderen steeds vaker op, de passiefwoningen. Woningen waarbij, door een gebruik van bepaalde technologieën en materialen, tot 80 procent minder energie wordt verbruikt. Dat gaat dus nog een stapje verder dan de energiezuinige woning. Door het beperken van het warmteverlies via doorgedreven isolatie en goede luchtdichtheid van het gebouw en daarnaast het gebruik van passieve energie (zonnewarmte, bodemwarmte...) slaagt men erin een woning te bouwen die zowel in de winter als in de zomer een aangenaam binnenklimaat heeft met een minimum aan conventioneleverwarmingstoestellen.

Volgens de slogan van PassiveHouse 2009 kunt u zich in een passiefwoning verwarmen voor de prijs van een kopje koffie per dag. Dat klinkt aanlokkelijk in tijden van crisis. Daarnaast moeten we anno 2009 nog meer rekening houden met de stijgende energieprijzen en met het klimaat. Vandaar de stijgende populariteit van de energiezuinige en de passiefwoning, die zich ook laat gevoelen in de aanwezigheid van meer dan tachtig standhouders dit jaar.

Op de beurs worden ook filmpjes vertoond en lezingen gehouden, zodat iedereen zich uitgebreid kan informeren over het onderwerp. Wie met bouwplannen zit, krijgt het hele weekend gratis advies van deskundigen. Tenslotte is er zondag een uitwisseling van ervaringen gepland, waarbij u een panel van passiefhuisbewoners aan al uw prangende vragen kunt onderwerpen.

PassiveHouse 2009 is een co-operatie van de twee Belgische passiefhuisverenigingen, Passiefhuis-Platform en Plate-forme maison passive. De beurs gaat door in de gebouwen van Tour&Taxi's tijdens het weekend van 12 en 13 september. Professionals kunnen op vrijdag 11 september terecht op het symposium om hun kennis over passiefhuizen te updaten.


Tour & Taxis
Havenlaan 86C
1000 Brussel
België
Tel.: 02/420 60 69 - Fax: 02/424 22 98

Passiefhuis Platform
Gitschotellei 138
2600 Berchem
03/235.02.81

http://www.passiefhuisplatform.be/

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020