Nieuwe dingen

Er worden deze dagen steeds meer nieuwe producten en hebbedingen gelanceerd. Vivat houdt u regelmatig op de hoogte.


 

WATER DAT NIET NAT MAAKT

Blussen zonder waterschade: het lijkt een idee dat iedere logica tart. 3M Novec 1230 is dan ook geen echt water, hoezeer het er uiterlijk ook op lijkt. De brandbeschermingsvloeistof (nieuw woord!) wordt verspreid via de Sapphire, een nieuw soort brandblusser die door producent Tyco omschreven wordt als ‘een belangrijke component in de holistische benadering van brandonderdrukkingssystemen.’ Tyco garandeert dat alle toestellen en materialen droog en onbeschadigd blijven.

MELK TAPPEN


Naar analogie met de inmiddels vertrouwde wijnbox introduceerde het Belgische bedrijf Inex dit jaar de melkbox. De melk in de hermetisch afgesloten doos blijft zes maanden goed en het tapkraantje zit precies op de uier van de getekende koe die het vaatje siert. Opdat er geen verwarring zou ontstaan met de wijnbox? Of toch om al die stadskinderen een beetje op te voeden?

THERMOSGLAZEN

Een luchtkussen tussen de twee handgeblazen glaslagen houdt koude dranken koud en warme dranken warm. Aan de buitenkant van het glas blijft de temperatuur neutraal. Een product van Bodum.
 

DE KOFFIEZETBEKER

Je drukt op een knopje en zes tot acht minuten later is de koffie warm, om dat ook een half uur lang te blijven. Een uitvinding van Wolfgang Puck, een van de grootste restaurateurs en cateraars in de wereld.

SLIMME KNIEËN

De Rheo Knee kondigt een nieuw tijdperk aan voor gehandicapten en mensen met zware knieproblemen. De kunstknie (met ingebouwde computer) past zich aan aan de individuele bewegingen van de persoon en beperkt de belasting van rug en heupen op die manier tot een minimum. Een voorloper van de Terminator?

OPERATIE SCHONE HANDEN

Het Amerikaanse eMerge Interactive heeft dit jaar een scanner op de markt gebracht waarmee je de handen kan controleren op de aanwezigheid van bacteriën. Schonere handen zouden een derde van alle voedselvergiftigingen en ziektes door voeding kunnen voorkomen. Bestemd voor de voedingssector en de horeca.

MOOIE SPIEGEL, DIE TELEVISIE

De Miravision Mirror-TV van Philips Electronics is het eerste flat screentoestel dat een spiegel wordt als het niet aan staat. Geen consument die er ooit om gevraagd heeft maar nu hij er is, ziet hij er eigenlijk wel geweldig uit. Opent ook onvermoede mogelijkheden in de slaapkamer. Is dat een pornofilm van Eddy Lipstick, of staat het toestel gewoon uit?

Nog meer tv: de LivingStation van Epson heeft een scherm van 47”, ruimte voor geheugenkaarten, een Cd-rom èn een printer, waarmee je elk tv-beeld meteen kan afdrukken. De Sony LF-X1 LocationFree TV werkt draadloos en de CineVersum 70 van (het Belgische) Barco is een apparaat dat een beeld van 16:9 feilloos opblaast tot 90”.

HET ULTIEME MUSKIETENNET

Een Olyset-muskietennet is bewerkt met insecticide dat vijf jaar effectief blijft. Een belangrijk wapen in de strijd tegen malaria, deze uitvinding van Acumen Fund, een non-profitorganisatie die duurzaam en kleinschalig ondernemen stimuleert.

DE ULTIEME AIDSTEST

Met behulp van de OraQuick Advance-test weet je binnen de twintig minuten met 99% zekerheid of je al dan niet drager bent van het HIV-1- of HIV-2-virus. Voorlopig enkel gebruikt en verkocht in Amerikaanse klinieken.

       © Vivat.be 2020