Kartonnen meubilair is in

Meubels van karton? Ze zijn goedkoop, praktisch en bovendien nog milieuvriendelijk. Opbergrekken voor cd’s, dvd’s, boeken of snuisterijen, kleerkasten, boekenkasten, voetbankjes, nachtkastjes, bureaus, zetels, ... dit bestaat allemaal in karton.


Denk je dat we het hier hebben over meubilair van Barbie of zo? Nee hoor, kartonnen meubilair bestaat echt en zou volgens de constructeurs ook uitermate stevig zijn.

De firma Orika gaf een onafhankelijk organisme de opdracht haar meubels aan een stevigheidstest te onderwerpen. Resultaat: een stoel van minder dan 2 kilo biedt weerstand aan een gewicht van ... 472 kg en een voetbankje kan meer dan 800 kg dragen. De meubels worden bovendien beschermd en waterdicht gemaakt met een coating en een vernislaag.

Kartonnen meubilair biedt talrijke voordelen. Eerst en vooral is het een milieuvriendelijke optie. Het materiaal is 100 procent recycleerbaar en biologisch afbreekbaar.

Deze meubels zijn ook vervaardigd uit een relatief goedkoop materiaal. De prijs? Je kan voor enkele tientallen euro een eenvoudig meubel krijgen. Grotere stukken met een origineel design kosten een paar honderden euro.

Kartonnen meubels zijn ook gemakkelijk te vervoeren en te monteren (voor wie een bouwkit koopt) en zijn de ideale oplossing voor meubels op maat. Je kan ze volledig klaar in een winkel kopen of voor een kit kiezen die je zelf opbouwt. Je moet het karton dan alleen plooien of plakken. De plooibare zijn beter omdat ze hergebruikt kunnen worden.

Denk je dat kartonnen meubels lelijk zijn? Niet iedereen zal het mooi vinden, maar de afwerking kan volgens je persoonlijke smaak: artisanaal papier, acrylverf, gekleurde was, krantenpapier of papier van boeken of strips, tegels, mozaïek,...

O ja, last but not least, kartonnen meubels zijn duurzaam, zeker als ze van karton met een honingraatstructuur gemaakt zijn. Dat is het stevigste karton. Meubels vervaardigd uit dat soort karton hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar! Die meubels zijn wel het duurst en worden vaak voorbehouden voor professioneel gebruik.

Meer info :

www.kartonwinkel.nl

www.mobilier-orika.com

www.carton-design.fr

Melody De Visscher

Foto :

www.meublescarton.fr

© Vivat.be 2020