Hittegolf: houd je huis koel met airco!

Een hittegolf is al lang geen zeldzaamheid meer in ons land. En dat is alles behalve aangenaam. De hitte komt je huis binnen en zorgt zo voor heel wat overlast. Gelukkig verhelp je het probleem eenvoudig met een airco. Hieronder ontdek je de verschillende mogelijkheden!

Alarm: Hittegolf! Zo houd je het hoofd koel

Een hittegolf vindt plaats wanneer de maximale temperatuur die in Ukkel gemeten wordt gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen 25 graden of meer bedraagt. Er moeten ook minstens drie dagen zijn met een temperatuur van 30 graden of meer. Het grote nadeel van deze extreme hitte is dat het erg belastend is voor ouderen, jonge kinderen en zieken.

Daarom is het belangrijk dat je je huis koel houdt en de beste manier om dat te doen is door een airco aan te schaffen. In dit artikel ontdek je meer over de verschillende mogelijkheden. Naast de aankoop van een airco zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen. Hieronder een overzicht!

 • Isoleer je dak en ramen
 • Verlucht je woning enkel in de ochtend
 • Drink voldoende water en zorg voor jezelf
 • Maak gebruik van een ventilator

Vast of mobiel? Airco's in maten en gewichten

De beste manier om de hitte tegen te houden is met een airco. Maar er zijn natuurlijk veel modellen om uit te kiezen. Hieronder ontdek je de voor- en nadelen van zowel de vaste als mobiele airco. Zo wordt kiezen eenvoudiger! Wil je meer info over airconditioning? Op https://www.airco-gids.be/ vind je een handig en compleet overzicht.

Troeven en minpunten vaste airco

Een vaste airco wordt ook wel split unit airco genoemd. Het bestaat uit 2 elementen: een binnen- en buitenunit. De buitenunit bevestig je aan de gevel van je woning. De binnenunit plaats je binnenshuis.

Het grote voordeel van dit systeem is dat het een hoog rendement heeft. Dat wil dus zeggen dat het minder energie verbruikt waardoor jij geld uitspaart. Deze airco koelt ook veel sneller dan de mobiele variant. Daarnaast heeft het vaak meer functies. Het grote nadeel is echter dat het je heel wat meer kost.

Voordelen vaste airco

 • Laag energieverbruik
 • Vast element in huis
 • Hoge capaciteit

Nadelen vaste airco

 • Prijzig
 • Niet verplaatsbaar

Pluspunten en nadelen mobiele airco

Een mobiele airco is verplaatsbaar. Dat is ook meteen het grote voordeel. Overdag kan het dus voor verkoeling zorgen in de woonkamer, terwijl je hem 's nachts kan verplaatsen naar je slaapkamer. Ideaal!

Het enige wat je nodig hebt is een raam dat open kan. Daardoor plaats je dan de afvoerslang. Dit systeem zorgt er wel voor dat het rendement iets lager is, aangezien warme lucht door de kier van het raam naar binnen komt.

Voordelen mobiele airco

 • Eenvoudig verplaatsbaar
 • Goedkoop

Nadelen mobiele airco

 • Lagere capaciteit
 • Hoger energieverbruik dan een vaste airco

Airco's voor elk budget

Nu dat je de voor- en nadelen kent van zowel de mobiele als vaste airco, is het ook handig om het prijsverschil te kennen. Dat bepaalt mee welke airco voor jou de beste keuze is. Over het algemeen betaal je voor een vaste airco zonder buitenunit ongeveer 1.200 tot 3.000 euro. De installatie is in deze prijs inbegrepen.

Een mobiele airco kost je ongeveer 450 euro. Wil je een beter zicht op de exacte kostprijs? Dan is het een goed idee om offertes bij verschillende aanbieders te laten opstellen. Dat kan eenvoudig op onze site! Je hoeft hiervoor enkel je gegevens in te vullen. We raden je aan om dit te doen, want op die manier bespaar je heel wat geld uit!

© Vivat.be 2020