Energie (en geld) besparen in huis

We hebben nu twee redenen om energie te besparen: het milieu en de economische crisis. 10 tips om uw energieverbruik te temperen zonder dat u er iets van merkt.


 

 

1. Beter douchen dan in bad

U verbruikt gemiddeld drie keer minder water: 30 tot 40 liter in plaats van 100 tot 130 liter. Met een spaardoucheknop doet u daar nog eens de helft af. En u verbruikt natuurlijk ook minder energie om het water te verwarmen. Een koud bad kan dus misschien nog net maar wie vindt dat nog gezellig? Voor zover een bad de sensuele ervaring van het douchen al kan evenaren, zeker als je met twee bent.

2. Zuiniger wassen

U hoeft heus niet alles op hoge temperatuur te wassen, en er hoeft heus niet altijd zoveel zeep bij. De kleine vaat hoeft niet altijd in de machine, en wacht anders zeker tot de rekjes helemaal vol staan. Gebruik ook het juiste (energiezuinige) programma.

3. Minder stand-by

U bent zelf toch ook niet dag en nacht stand-by? Installeer een stopcontact met een schakelaar en zet iedere avond alle elektrische toestellen uit. Zo bespaart u gemiddeld 70 euro per jaar op uw elektriciteitsfactuur.

4. Doe het licht uit

Klinkt vanzelfsprekend en toch doen we het niet consequent. Wist u trouwens dat natuurlijk kaarslicht een stuk gezelliger en aangenamer is dan kunstlicht? En romantischer? En gezonder?

5. Producten uit eigen streek

We hebben de afgelopen decennia vruchten en groenten leren eten uit alle hoeken van de wereld. Bananen en sinaasappelen kennen we al langer, hoewel beide fruitsoorten pas in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn doorgedrongen in alle lagen van de bevolking. Later kwamen ananas en kiwi's, guaves en stervruchten, papaya's en passievruchten. Allemaal heel lekker maar weet u wat het kost om al dat exotische fruit naar hier te halen? Zuid-Afrikaanse wijn? Argentijnse steaks?

6. Zonnekracht

De overheid stimuleert en subsidieert de installatie van zonnepanelen. Zo groot is de vraag dat de definitieve goedkeuring wel eens op zich laat wachten. Het gebruik van zonneënergie kan u alleszins een flink pak besparen, en Moeder Aarde zal u letterlijk voor eeuwig dankbaar zijn. Voor meer

cijfers, informatie
en simulaties
kunt u
hier
terecht.

7. 18° is genoeg

Veel mensen vinden het perfect normaal dat de thermostaat permanent tussen 22 en 25 graden staat. Eén graad minder is al goed voor 6% besparing maar er kunnen gerust een paar graden meer af. Een trui en dikke sokken kunnen wonderen doen, mocht de temperatuursverlaging u in het begin wat te zwaar vallen.

8. Isoleren

Dubbel glas en luiken kunnen uw verbruik met een kwart reduceren. De vloer, de muren, de ramen, het dak: voor elk onderdeel van het huis zijn er specifieke regels en opties.

Meer info hier
.

9. Groene energie

Niet om geld te besparen, wel voor het milieu. Iedere energieproducent heeft intussen groene programma's en contracten. En op de lange termijn zal groene energie ons collectief wel degelijk iets opleveren. Doen dus, al was het maar voor de kinderen.

10. Composteren

Een beslissing die u wèl geld bespaart, want er zijn nog maar weinig gemeentes waar de ophaling van GFT-afval gratis is.

Praktisch
.

 

 

© Vivat.be 2020