De 'Zapkoning'

Elke avond hetzelfde liedje : "Wat is er vanavond op TV?" De 'Zapkoning' vraagt niet : "Waar kijken WE vanavond naar?", of ook niet : "Waar wil jij naar kijken?" Ikzelf kan geen antwoord geven op zijn vraag, want de televisiepagina's heb ik allang geen blik meer gegund.

 


Wat volgt er dan? Meestal zegt hij dat er niets op TV is om er zich vervolgens bij neer te leggen van de film van 20u30 te bekijken. Zelf leg je je daar dan maar bij neer en je installeert je knus voor de beeldbuis. Vijf minuten later is hij evenwel al van mening dat de film te lang zal duren of misschien wel vervelend zal zijn, dat we de film al gezien hebben of de acteur hem irriteert... Vervolgens komt de 'Zapkoning' in hem boven ! We weten allebei dat de TV 99 preselecties heeft en de volgende 99 seconden krijgen we die ook te zien. Natuurlijk zijn er geen 99 kanalen, want tussen kanaal 32 en 59 is er niets te zien. Maar men vergeet natuurlijk steeds of er nu tussen nummer 30 en 45 of nummer 46 en 87 geen programma's zijn. Daarenboven kan de kabeloperateur natuurlijk steeds een nieuw kanaal hebben toegevoegd ! Je weet maar nooit. Een tijd geleden ontdekten we zo per abuis een Grieks televisiestation.

Bij mijn vriendin gaat het er anders aan toe : hij kiest een programma, begint daarna te zappen en valt na ongeveer vijf minuten in slaap ! Dan kan zij de afstandsbediening hanteren. Spijtig genoeg zorgt de minste verandering van klank of stem ervoor dat meneer opschrikt uit zijn slaap en opnieuw het heft in handen neemt. Uiteindelijk is haar situatie toch niet zo verschillend.

Bij een bevriend echtpaar draait het elke avond uit op een stellingenoorlog : beiden draven met argumenten aan, onderhandelen, gebruiken chantage (ik kook enkel als ik de film mag kiezen, ik doe enkel de afwas als ik mag kiezen,...). Dit is natuurlijk erg vermoeiend en enkele minuten later valt zij in slaap en kan hij het programma van zijn keuze volgen.

Een derde vriendin heeft er iets anders op gevonden. Ze kijkt slechts zelden TV 's avonds en laat hem kiezen, zappen en slapen. Maar ze laat haar lievelingsprogramma's of de film die ze niet wil missen opnemen door een vriendin (want thuis weigert haar echtgenoot iets op te nemen dat volgens hem niet de moeite waard is). Daarna profiteert ze van de avonden dat meneer met vrienden gaat stappen of een vergadering heeft om de videocassettes te voorschijn te halen. Zo kan ze wanneer ze zin heeft zonder de commerciële onderbrekingen de film dan toch zien.

Eigenlijk gaat meneer vanavond stappen. Is er iets interessants op TV ? Niets. Dan maar wat vroeger naar bed...


Julia Limbourggg

 

© Vivat.be 2020