De vaat doen op een milieuvriendelijke manier

Wist je dat je minder water en afwasproduct verbruikt met een vaatwasmachine dan met de hand? Maar als je thuis geen vaatwasser hebt, dan kan je met deze groene tips ook voldoende energie besparen.
 


Hoeveel onder ons wassen de vaat met een open kraan? Dat is in zo'n 10 minuten tijd een verspilling van 150 liter water! Op die manier gebruik je ook te veel afwasproduct.

De juiste manier om de vaat te doen is de volgende: om te beginnen heb je twee bakken nodig: één voor het zeepsop en één om te spoelen. Begin altijd met de minst vette stukken, zoals de glazen, de kopjes, de dessertborden. Dan neem je de borden en de schotels en je eindigt met de kommen en de pannen. Laat alles goed uitlekken en droog het goed af voordat je het in de kast zet.

Resultaat: een verbruik van 5-6 liter in plaats van 150.

Je gebruikt best ook een milieuvriendelijk afwasmiddel. Dat los je op in het water.

Een groen product bevat geen chemische oppervlakteactieve stoffen die slecht zijn voor het milieu. De ingrediënten zijn over het algemeen plantaardig. Vaak gebruiken ze biologisch afbreekbare bewaarmiddelen en ook etherische oliën voor de geur. Etherische oliën zijn handig omdat ze allerlei eigenschappen hebben. Citroenolie is bijvoorbeeld antiseptisch en ontvettend, eucalyptus en lavendel zijn antibacterieel en theeboomolie neemt het op tegen alle microben! De verpakkingen van groene afwasmiddelen kan je ook hergebruiken of bijvullen.

Er bestaan tegenwoordig verschillende ecologische merken, zoals Ecover, Sonett, Biotop, L'Arbre Vert, Froggy, Naturnett, Etamine du Lys, enzovoort.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om je eigen vaatwasproduct te maken! Daarvoor heb je 1 eetlepel bicarbonaatpoeder nodig, 1/2 glas vloeibare zeep, 1/2 liter warm water en een paar druppels van antibacteriële en ontvettende etherische oliën.

© Vivat.be 2020