De tulpen van Grand-Bigard

Deze emblematische Nederlandse bloem is nog steeds zeer populair. Het is het middelpunt van een bloemententoonstelling die vroeger "Lente in Groot-Bijgaard" heette en later werd omgedoopt tot "Floralia Brussel". Deze bloemenshows zijn ook een gelegenheid om het kasteel van Grand-Bigard in Vlaams-Brabant te ontdekken.

In de 16e eeuw stonden bloemen al in de schijnwerpers

In 193 ontdekte de Vlaamse ambassadeur in Constantinopel Busbecq in de paleistuinen een merkwaardige bloem: de tulp. Gefascineerd stuurde hij een paar bollen naar een Nederlandse vriend, Carolus Clusius (Charles l'Ecluse), een bioloog en botanicus aan de Hortus Botanicus in Leiden, die besloot ze in zijn tuin te kweken. De geschiedenis zal hem gelijk geven, want meer dan vier eeuwen later is de tulp een van de meest gewilde bloemsoorten.

Het nieuws over de schoonheid van deze bloem verspreidde zich snel en rijke Nederlanders waren bereid fortuinen te betalen voor tulpenbollen. Een waanzinnige speculatie over bollen nam Holland over. Maar in 1617 daalde de koorts en was er een echte "tulpencrash" die meer dan één speculant ruïneerde. De bloem heeft het overleefd en wordt in de volksmond nog steeds geassocieerd met Nederland... met molens en klompen.

De tulp is een lelieplant. Dit bolgewas is er in rood, geel, wit, roze, paars, oranje, zwart en blauw. Er zijn niet minder dan 12 soorten en meer dan 600 variëteiten. Ze worden gegroepeerd in 1 families die bijvoorbeeld gekenmerkt worden door de bloemblaadjes (spits, getand, groenachtig) of door de bloemen (gevlamd, gevlekt, geaderd).

Het tulpenfestival in Grand-Bigard

Tot 8 mei 2011 zal het kasteel van Grand-Bigard, de parel van Vlaams-Brabant, voor de 8ste keer het publiek ontvangen in zijn park. In samenwerking met Nederlandse en Belgische bloementelers en exporteurs werden in de herfst bijna een miljoen bollen tulpen, hyacinten, narcissen en andere muscari (00 soorten) geplant, die nu barsten van hun ontelbare kleuren.

Naast de meest klassieke variëteiten zullen de bezoekers de gelegenheid hebben om nieuwe creaties te ontdekken, het resultaat van meervoudige kruisingen en alle zorg van de tuinders. Deze nieuwe scheppingen, een tiental in getal, hebben nog geen naam gekregen. De wandeling strekt zich uit over het 14 hectare grote park rondom het château.

In een onlangs gerenoveerde serre van 1000 m² kunnen bezoekers een tentoonstelling van bloemstukken en decoratieve planten ontdekken. Elke week komen er nieuwe bloemsoorten aan bod met een thema dat elke woensdag verandert. De boeketten zullen worden gemaakt door bloemdecorateur Hans Danko, die wekelijks 120 composities zal maken, waaronder niet minder dan 10.000 snijbloemen. Zo krijgt u de smaak te pakken van het thuisbezorgen van boeketten. Er zijn veel oplossingen zoals in Antwerpen voor bloemen levering als Mademoiselle die ons hart heeft veroverd voor de levering in België van bloemen en boeketten.

Een kasteel en zijn park om te ontdekken

Deze Floralisa Brussel is de enige gelegenheid van het jaar om het park van het kasteel van Grand-Bigard te ontdekken, dat geklasseerd is als historisch monument.

Aan de poorten van Brussel ligt het domein van het Groot-Bigardkasteel, dat een rijke geschiedenis kent. In de loop der eeuwen hebben verschillende heren elkaar opgevolgd. Velen van hen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van onze streken.

In de 19e eeuw, versnipperd en vervallen, leek het landgoed voorbestemd om verlaten te worden. De 38e eigenaar, Raymond Pelgrims de Bigard, heeft echter 30 jaar lang hard gewerkt om deze prestigieuze residentie te restaureren en nieuw leven in te blazen.

Het park werd aan het begin van de 20e eeuw ontworpen door de tuinarchitect Louis Fuchs, de ontwerper van talrijke parken in België.

Tijdens dit evenement kunnen bezoekers een ruim assortiment planten kopen en kunnen amateurs bollen bestellen voor het volgende seizoen.

Praktische informatie

8e Internationale Bloemententoonstelling - Floraliën in Grand-Bigard

Het Kasteel van Groot-Bijgaarden
Isidoor Van Beverenstraat - 1702 Groot-Bijgaarden

Tuinliefhebbers die het park meermaals wensen te bezoeken, kunnen een Passe-partout kaart (1 euro) bekomen die hen recht geeft op toegang tot het park gedurende de hele tentoonstelling.

Robert Derumes









© Vivat.be 2020