Brandveiligheid in woningen
Vuur bevordert het welzijn van de mens onder de vorm van warmte en comfort. Vlammen kunnen je evenwel ook je woning, leven of levens van dierbaren kosten. Telkens wanneer ik terugkeer uit vakantie en de straat waar ik woon nader, besluipt me een gevoel van twijfel : bestaat mijn woning überhaupt nog? Nochtans kan je voldoende voorzorgen nemen
en brandveiligheid is meestal vrij eenvoudig en niet zo duur.
De belangrijkste maatregelen omvatten middelen om brand te vermijden, in geval van brand verwittigd te worden en desnoods iets aan de brand te kunnen doen (zonder natuurlijk zijn leven te riskeren door zelf voor pompier te spelen).
Elektrische installaties
De elektrische circuits mogen niet verzadigd zijn. Als de zekeringen vaak doorbranden, kun je beter een elektricien contacteren om hem de hele installatie te laten inspecteren in plaats van zelf een poging te wagen. Het wordt afgeraden een zekering te gebruiken waarvan het aantal ampères hoger is dan nodig of een peer te gebruiken waarvan de waarde in watt hoger is dan voor het apparaat wordt aangeraden. Huishoudtoestellen zoals frietketels, microgolfovens en elektrische boilers kan je beter niet via een verlengsnoer aansluiten, maar liever rechtstreeks in een ingebouwd stopcontact (in de muur).
Buitenverlichting mag je niet aansluiten op standaard elektrische stopcontacten. Een steviger stopcontact op een apart circuit (niet verbonden met de circuits binnenshuis) is een veiligere oplossing.
Elektriciteit is een vakgebied waar enkel beroepsmensen zich mee bezig (zouden) mogen houden. Laat dit werk aan opgeleide mensen over en zoek als je wil kosten besparen andere uitwegen. Bespaar op andere werken (schrijnwerkerij, tuin,...)
Open haarden en schoorstenen
Gebruik droog hout in de open haard. Dit beperkt de aanmaak van creosoot, de substantie die zich vastzet in de schoorsteen en aan de basis van de meeste schoorsteenbranden ligt.
Verder wordt aangeraden een brandveilige barrière te plaatsen voor de haard om de kinderen er weg van te houden, weefsels in de buurt van de haard met een speciaal product onbrandbaar te maken en onbrandbare handschoenen in de buurt van de haard te bewaren. Als een brandend stuk hout per ongeluk uit de haard zou vallen kan je dan met deze handschoenen het stuk hout snel terug in het vuur deponeren zonder zich te verbranden. Een brandblusapparaat (2 kg) in dezelfde kamer als de haard installeren kan ook geen overbodige luxe zijn. Pas op : installeer de brandblusser niet te dicht bij de haard!
De as moet je in een afsluitbaar metalen opvangblik vegen. Daarna plaats je dit blik buiten of op een betonnen oppervlak tot alles helemaal afgekoeld is. Nog lauwe as bij het huishoudelijk afval gooien wordt ten strengste afgeraden.
Laat elk jaar de schoorsteen controleren indien je een open haard hebt. Dit is trouwens verplicht om een brandverzekering af te sluiten.
Bij de installatie van een nieuwe schoorsteen of open haard laat je alles inspecteren door een bevoegde specialist.
Rookdetectors
Veel branden ontstaan 's nachts als de bewoners slapen en zich van geen kwaad bewust zijn. Rookdetectors kunnen verhinderen dat een nachtmerrie in een regelrecht drama overgaat.
Er bestaan verschillende typen rookdetectors : ionisatiedetectors, optische detectors (werkt met fotocellen) en thermische detectors (via stijging van temperatuur). Detectors kunnen op batterijen werken, maar er zijn er ook die op het net aangesloten worden. Sommige toestellen beschikken over knipperende waarschuwingslichten.
Men moet zeker rookdetectors plaatsen in de nabijheid van alle slaapkamers of in de slaapkamers zelf indien de deuren 's nachts gesloten blijven. Elke verdieping van de woning moet voorzien zijn van rookdetectors. De toestellen moeten bovenaan de muur of aan het plafond bevestigd worden, weg van de hoeken, vensters en deuren (de minste luchtstroom kan hun werking negatief beïnvloeden).
Rookdetectors zijn eigenlijk overbodig in de keuken zelf (één in de aangrenzende kamer is daarentegen zeer nuttig), de badkamer en de garage. In deze woongedeelten doen normale rookontwikkeling (bvb. koken) en gassen de rookdetectors anders voortdurend afgaan.
Men raadt af van herlaadbare batterijen te gebruiken voor rookdetectors. Deze batterijen geven namelijk geen enkele indicatie over hun toestand (slijtage) en kunnen je dus ongemerkt onbeschermd laten.
Brandblusapparaten
Brandblussers worden best geplaatst in de keuken, de nabijheid van de haard, werkplaatsen, in elke ruimte waar brandgevaar acuut is. Je moet er wel voor zorgen dat de houdbaarheidsdatum niet overschreden wordt (deze staat op het toestel duidelijk vermeld). De gebruiksaanwijzing en onderhoudsdirectieven dienen zorgvuldig doorgenomen te worden... en dit in aanwezigheid van alle gezinsleden. Iedereen moet immers met het toestel kunnen omgaan.
Jiri Pragman