Alleen nog groen hout in Gent

De Stad Gent en vzw Fair Timber - FSC ondertekenden hebben het FSC-convenant ondertekend. Met deze overeenkomst engageert de stad zich om verantwoord om te gaan met hout- en papierproducten en haar strategisch aankoopbeleid hierop af te stemmen. De stad zal ook haar inwoners aanmoedigen om zoveel mogelijk dergelijke verantwoorde producten te gebruiken.

 


 


FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het FSC-label biedt de garantie dat het hout of hiervan afgeleide producten (zoals papier) afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Onder het FSC-systeem wordt het bosbeheer strikt gecontroleerd op basis van strenge sociale, ecologische en economische eisen. Voorlopig is FSC het enige systeem dat voldoende sluitende garanties kan bieden op verantwoord bosbeheer.

Engagement

De Stad Gent stimuleert al jaren duurzaam bosbeheer door de aankoop van FSC-gelabeld hout en het inschrijven van FSC-criteria in haar bestekken. Ook maakt ze – waar mogelijk – al gebruik van gerecycleerd papier. Dat spaart nieuwe papiervezels uit, wat ook bijdraagt aan verantwoord gebruik van bossen.
 

De Stad Gent wenst zich nu verder te engageren om duurzaam bosbeheer te ondersteunen in alle projecten uitgevoerd met stadsmiddelen. Dat engagement wordt ondersteund door een convenant af te sluiten met vzw Fair Timber. De vereniging zal de Stad Gent bijstand en hulp bieden bij de dagelijkse praktijk.

Papier

Het volledige papierverbruik van de Gentse stadsdiensten betrof in 2006 611 ton papier. 65% hiervan is gerecycleerd papier of FSC-gelabeld papier. De Stad Gent zal in eerste instantie haar eigen papiergebruik zoveel mogelijk proberen te reduceren. Daarnaast kiest ze meer en meer voor gerecycleerd papier of voor papier met een FSC-label. De nieuwe drukpersen van de Stad Gent zijn nu ook in staat om gerecycleerd en FSC-gelabeld papier te verwerken.

De Stad Gent zal voortaan – waar het van toepassing is - een vermelding op haar drukwerk opnemen over de herkomst van de papiervezels: ‘gedrukt op gerecycleerd papier’, ‘gedrukt op papier uit duurzaam beheerde bossen’, of ‘gedrukt op FSC-gelabeld papier’. Om deze laatste claim te mogen maken, dient de drukkerij die het drukwerk verzorgt gecertificeerd te zijn volgens de FSC-standaarden. De stadsdrukkerij streeft ernaar om zelf zo’n FSC Chain of Custody certificaat te behalen.

Hout

Al sinds 1999 kiezen de gebouwtechnische diensten en de Groendienst van de Stad waar mogelijk voor FSC-gelabeld hout. Dat aandeel zal in de toekomst worden opgetrokken. Om ook de Gentenaars aan te sporen om zoveel mogelijk te werken met FSC-gelabeld hout, werkt de dienst Strategisch Aankoopbeheer van het Departement Facility Management, samen met de Milieudienst van de Stad Gent aan een subsidiereglement voor de aankoop en het gebruik van FSC-hout. (Persbericht)

© Vivat.be 2020