Homestaging

Wil je je huis of appartement snel en aan een goede prijs verkopen? Denk dan aan homestaging: je huis wordt beter gepresenteerd en je wint tot 10 à 15 % op de verkoopprijs!
 


Wist je dat 75 % van de potentiële kopers niet verder kijkt dan de bestaande inrichting en sfeer van een huis of een appartement?

Homestaging vertrekt van de idee dat de potentiële koper zich op slag moet kunnen inbeelden dat hij woont in het huis dat hij bezoekt. Het onroerend goed moet dus verfraaid worden om de verkoop te stimuleren. Dit concept is zeer populair in Canada, Frankrijk en vooral in de Verenigde Staten.

De trucjes van een homestageteam zijn, onder andere, de volgende: eerst moet het huis netjes en opgeruimd zijn. Sommige mensen verwelkomen bezoekers in een huis met vuile vaat in de keuken, rommel in de kamers en volle vuilnisbakken. Denk ook aan kleine herstellingen zoals gaatjes in de muren opvullen, defecte kranen en lampen herstellen, enzovoort.

Het homestagingteam adviseert daarnaast sommige meubels, tapijten, boeken en andere overbodige decoratieve elementen te verwijderen om ruimte te maken. Op deze manier trek je de aandacht van de koper op de essentie van de leefruimte.

Een andere belangrijke stap: depersonaliseren. Verwijder bijvoorbeeld persoonlijke foto's of onderwerpen zodat de potentiële koper zichzelf kan zien in het huis met z'n eigen spullen.

Bepaal ook een specifiek doel voor elke kamer in het huis. Het is beter een mooie slaapkamer te zien dan een slaapkamer / kantoor /wasruimte. Het laatste trucje van homestaging is harmoniseren. Heb je een rode sofa in je salon? Koop enkele rode bloemen en plaats ze in een mooie vaas op de tafel. Als je een paarse zeepbakje hebt en paarse handdoeken plaats je ze best niet te ver van elkaar. De bezoeker zal zich zoals in een decoratietijdschrift wanen.

Ten slotte kan je ook met de andere zintuigen van potentiële kopers spelen. Klassieke muziek in het huis, een heerlijke parfum in het salon, een lekkere geur van chocoladecake in de keuken...

Studies hebben immers aangetoond dat potentiële kopers zich een oordeel vormen binnen 120 seconden na de start van het bezoek. Een homestageteam betaal je 1 % van de verkoopprijs in je woning, maar de return bij verkoop zou tussen 10 % en 15 % liggen ... . Dus denk eraan!

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020