Hij woont in een "casa pouBelle"

Stefaan Onghena heeft z'n negentiende-eeuwse arbeiderswoning gerenoveerd met afvalmaterialen. Het hele huis, inclusief het meubilair, is een voorbeeld van hergebruik, duurzaamheid en creativiteit.


"Casa pouBelle" is de naam die Stefaan Onghena, een zelfstandige en milieubewuste binnenhuisarchitect, gaf aan z'n huis. Ja, de naam klinkt een beetje raar maar wees gerust, hij woont niet in een slechtruikendepuinhoop maar wel in een negentiende-eeuwse arbeiderswoning gerenoveerd met afvalmaterialen, reststoffen en gerecupereerde elementen. Wijnkurken, verpakkingsmateriaal, zaagafval van de steenzagerij, oude ramen en bakstenen, … kregen allemaal hun plaats en functie in dit renovatieproject, in combinatie met diverse technologische toepassingen. Het resultaat is een mengeling van ecologie, comfort en duurzaamheid.

Het meubilair? Dat is ook gemaakt uit materialen die we normaal als onbruikbaar afval zouden beschouwen. De wandlampen zijn bijvoorbeeld gemaakt van schelpen, de hangende boekenkast van wijnkisten, een ladekast van kiwikisten ... creativiteit is echt het bindmiddel van de woning.

Stefaan toont hoe eenvoudige voorwerpen kunnen worden geïntegreerd in een eclectische, maar toch sobere architecturale eenvoud. De ruimten blijven rust en strakheid uitstralen. De binnenhuisarchitect heeft immers al eerder een wedstrijd ecodesign gewonnen. Hij was laureaat van Forum D-sign in 1992, en nam ook meerdere keren deel aan groepstentoonstellingen.

Op jaarbasis verbruikt de woning slechts enkel honderden killowatt elektriciteit. Ookregenwater wordt er gulzig hergebruikt.

Casa pouBelle ligt in Gent en kan je bezoeken tijdens de jaarlijkse Ecobouwerscampagne van de Bond Beter Leefmilieu, de eerste twee weekends van november. Voor de gelegenheid openen in heel Vlaanderen en in Brussel honderden andere lage-energiewoningen en passiefhuizen hun deuren. Inschrijven kan vanaf half oktober op de website van

www.ecobouwers.be.

www.casapoubelle.be

Melody De Visscher

 

© Vivat.be 2020