Het Moleskine schriftje, traditioneel en toch modern

In vervlogen tijden zat het zwarte Moleskine schriftje in de vestzak van onnoemelijk veel beroemdheden. Van Hemingway tot Chatwin over Van Gogh en Picasso: allemaal werden ze op hun wereldreizen vergezeld door dit beroemde schriftje.


In 1986 leek de Moleskine dood en begraven, want de laatste Franse familiale onderneming die hem fabriceerde sloot definitief de deuren. Maar twee jaar later blies een Milanese uitgever het merk nieuw leven in. Het papieren kleinood behield zijn aura in een tijdperk waarin de elektronische ‘notebook’ alsmaar kleiner, en dus ook toegankelijker werd.
De Moleskine-collectie bestaat uit acht lijnen, die elk hun eigen karakter hebben. De Moleskine Reporter wordt naar boven toe geopend, als een echt  ‘journalistenschriftje’. De Moleskine Cahier is dan weer genaaid. De Moleskine City Notebook nodigt je uit om je eigen stadsgids te schrijven.

Voor kunstenaars

Moleskine heeft een nieuwe collectie notebooks (schriftjes) in A4 en A3-formaat. Deze Folio-collectie richt zich specifiek tot de kunstenaars onder ons.
De Folio vraagt om een plaatsje in de (rug-)zak van elke creatieveling. Hij bestaat in verschillende versies, elk met z'n eigen bestemming:

  • Schrijven: het notaboekje (gelijnd of uni) dient om losse gedachten en ideeën, anekdotes, quotes of gewoon poëzie vlug op te schrijven.
  • Tekenen: het schetsboekje, met zwaarder en gladder papier, leent zich uitstekend voor het maken van vlugge schetsen en tekeningen. Ook de schilder vindt hier zijn gading, met name bij het boekje met aquarelpapier van 200 gram in katoenvezel, speciaal gemaakt voor verf en penseel.
  • Organiseren: om de bewaring van al uw tekeningen, schetsen en aquarellen te verzekeren ontwikkelde Moleskine een speciale map. Deze elegante klasseermap heeft grote zakken in stof of karton, die uw creaties zorgvuldig beschermen tegen de tand des tijds.

Omdat elke Folio een andere, specifieke functie heeft, is ook de papiersoort hier telkens aan aangepast. Het papier dat voor de collectie werd gebruikt, is bovendien drager van het FSC-certificaat. De FSC (Forest Stewardship Council) is een non-profitorganisatie die ijvert voor een duurzaam beheer van de bossen. De kunstenaar die begaan is met het milieu kan dus op twee oren slapen. Het papier dat hij gebruikt om te schrijven, te schetsen of te schilderen, is afkomstig uit bossen die werden aangeplant met respect voor het plaatselijke ecosysteem en de biodiversiteit.

www.trackthemoleskine.be

Philippe Allard









© Vivat.be 2020