Fermweb: de boerderij overal

Fermweb is een website die duidelijke informatie levert over hoeveproducten. Hij richt zich voornamelijk op jeugdverenigingen en wil hen aanzetten om zowel op kamp als in de eigen werking milieuvriendelijke hoeveproducten te consumeren.


Fermweb
promoot de boerderij op verschillende manieren. Eerst en vooral biedt de website een zoekmachine aan. De jeugdverenigingen kunnen hiermee hoeveproducenten in de buurt van hun kamp- en/of vergaderplaats vinden.

Eigenlijk kan iedereen deze zoekmachine gebruiken. Je moet enkel je gemeente intypen en je krijgt meteen de adressen van de dichtstbijzijnde boerderijen, de lijst van producten die je er kan kopen, de bestel- en leveringsvoorwaarden, de openingsuren, enzovoort.

Fermweb geeft ook informatie over voedselveiligheid op kamp, leuke kampactiviteiten rond het thema land- en tuinbouw en originele kamprecepten met hoeveproducten.

Een andere pagina geeft voorbeelden van activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen rond de boerderij. Je vindt er nuttige links over kinder- en kijkboerderijen, plattelands- en landbouwleerpaden, themaroutes, hoeve- en plattelandstoerisme.

Ten slotte legt de website op een heel duidelijke manier uit waarom hoeveproducten kopen milieuvriendelijk is. Je leert er dat je via aankopen in korte keten transport vermindert en dus verser eet, dat je op dezelfde manier CO2-uitstoot vermijdt. Door seizoens- en streekproducten te verbruiken, bevorder je ook de lokale biodiversiteit.

Fermweb is een initiatief van de Vlaamse overheid en wordt uitgewerkt door KVLV, in samenwerking met het jeugdwerk en het Centrum voor Jeugdtoerisme.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020