Zet fijne kruiden op het menu!

Of je ze nu vers, bevroren of in pot koopt maakt niet uit, maar gebruik zeker fijne kruiden in zoveel mogelijk gerechten. Dille, peterselie, waterkers, munt, basilicum, rozemarijn, tijm en andere kruiden zullen niet alleen het uitzicht van je bord veranderen, maar ook je gezondheid verbeteren!


Fijne kruiden koop je versgesneden, in pot of diepgevroren. Misschien gebruik je ze wel af en toe om je borden te versieren? Wel, eigenlijk is dat jammer, want ze kunnen zoveel meer dan dat! Fijne kruiden hebben geneeskrachtige eigenschappen en om deze te voelen moet je er eigenlijk zoveel mogelijk op het menu zetten.

Bijna alle fijne kruiden zijn diuretica en zijn actief betrokken bij de spijsvertering. Ze zuiveren en versterken het lichaam. Ze zitten bovendien meestal vol vitamines, vooral vitamine C, en mineralen (magnesium, ijzer, calcium, fosfor, …).

Gebruik je ze zelden? Overweeg het eens opnieuw. Knoflook, ui en mosterd zijn ook fijne kruiden! Er bestaan er natuurlijk veel meer: dille, peterselie, waterkers, munt, basilicum, rozemarijn, tijm, koriander, ... en ze zijn allemaal goed voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat knoflook, ui, sjalot, bieslook en lente-uitjes een beschermend effect hebben tegen maag- en darmkanker. Peterselie is pijnstillend en stimulerend. En munt? Verkwikkend, stimulerend en goed voor de spijsvertering.

Fijne kruiden zijn ook gemakkelijk omdat je ze aan bijna alles kan toevoegen. Voor een antikankereffect voeg je bijvoorbeeld knoflook in bijna elk gerecht. Bereid je een salade? Gooi muntblaadjes, waterkers, dille en peterselie in de kom! Tijm en rozemarijn gaan heel goed met venkel, courgette, sperziebonen, paprika's, tomaten en kip. Dragon met eieren, verse kaas, paprika's, tomaten, pompoen en ansjovis. Munt en bieslook? Die gaan samen met verse kaas, tomaten, paprika, courgette en komkommer. En als je graag kalfs-en varkensvlees kookt, dan voeg je er af en toe een beetje salie en rozemarijn aan toe!

Het is beter om de kruiden na het koken toe te voegen, want de hitte kan hun smaak wijzigen. Dit geldt voor bijna alle fijne kruiden met uitzondering van oregano, tijm, bonenkruid, rozemarijn, salie, laurier en marjolein. Deze gaan integendeel heel goed samen met stoofschotels.

En als je ze uit de diepvries haalt, moet je ze niet ontdooien. Anders worden ze zacht en zwart.

Veel plezier en gezondheid!

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020