Zelf sushi's maken
Zin in een culinaire uitstap? Waarom eens niet zelf sushi’s maken? Het is gemakkelijk, vlug klaar en niet duur. In tegenstelling tot wat prijzen in Japanse restaurants vaak doen vermoeden.
Het lexicon van de Japanse keuken
Hoewel je de basisingrediënten voor sushi tegenwoordig in elke supermarkt kunt kopen, heeft een bezoekje aan de toko zijn eigen, onweerstaanbare charme. Maar als u geen ervaren gids heeft om u door de overvloed aan Aziatische ingrediënten te loodsen, doet u er best aan het basisvocabularium onder de knie te hebben, zodat u zeker weet dat u het juiste product koopt.
Sushi. Een japanse culinaire specialiteit die bestaat uit een bolletje met rijstazijn geparfumeerde rijst op een dun sneetje verse, rauwe vis. Sashimi. Sashimi is een dun sneetje rauwe, malse vis. Hier komt dan weer geen rijst bij kijken…wel een aanrader voor visliefhebbers!
Maki. Maki is een goedkopere vorm van sushi, en bestaat uit een rijstrol met vulling die omwikkeld is met nori, een soort zeewier. De rol wordt in stukken gesneden voor het serveren.
Nori. Is een eetbaar soort zeewier. Gedroogd wordt hij gebruikt voor het rollen van maki’s. De smaak van nori is vrij neutraal.
Shoyu. Net zoals wij westerlingen verschillende soorten mayonaise kennen, hebben de Japanners elk hun favoriete sojasaus. Deze 'shoyu', een bruine vloeistof die zout of zoet kan zijn, laat zich goed combineren met rauwe vis.
Wasabi. Is een scherpe specerijpasta die gemaakt wordt van een op mierikswortel gelijkende, groene plant. Zeer scherp van smaak, maar onmisbaar bij sushi en sashimi. Wasabi bestaat ook in poedervorm, hij moet dan voor gebruik aangelengd worden met water. Kant-en-klaar koopt u hem meestal in tubevorm.
Gari. Gemarineerde gember. De smaak is verfrissend, en zou de mond ‘ontsmetten’ tussen twee verschillende smaken door.
Stokjes in de aanslag!
Het benodigde materiaal: een bamboetapijt, een snijplank, een scherp mes, houten eetstokjes, borden, potjes voor de sojasaus.
De ingrediënten: vis (zalm, tonijn, kabeljauw…), norivellen, sushirijst, rijstazijn, een beetje suiker, groenten (avocado, daikon, komkommer…) ingelegde gember en tenslotte wasabi.
Het recept voor sushirijst
Ingrediënten: 3 koppen rijst, water, 1/3 kop rijstazijn, 1 soeplepel suiker, 8 snuifjes zout. Gereedschap: een houten plank, een waaier, een houten spatel.
Hoe gaat u te werk? Kook de rijst in 2 ½ keer zijn volume aan water op een middelmatig vuur. Laat het deksel op de pot. Wanneer de rijst al de vloeistof heeft opgenomen, giet u hem in een grote slakom. Verdeel suiker, zout en rijstazijn over de rijst terwijl u voorzichtig roert met een houten spatel. Ondertussen koelt u de rijst af met de waaier.
Het recept voor sashimi
Het allerbelangrijkste is verse vis. Die herkent u aan de heldere ogen. Verifieer altijd de datum waarop hij gevangen, versneden en geleverd is. Reken op 200 gram vis per persoon.
Rauwe vis laat zich niet langer dan 10 uur bewaren in de koelkast. Hij moet dadelijk verwerkt worden. Haal eerst met behulp van een scherp mesje de graten uit de vis, gebruik indien nodig een pincet. Witte vis (dorade, zeebaars, baars) wordt zeer fijn versneden. Vis met rood vlees, zoals zalm of tonijn, wordt in sneetjes van meer dan een halve centimeter dik versneden.
Het recept voor sushi
Neem een klein bolletje rijst, ter grootte van een pingpongbal, en kneed hem zachtjes in uw hand tot een soort worstje. Neem dan een sneetje rauwe vis (zie recept voor sashimi) en druk de rijst er voorzichtig tegenaan.
Het recept voor maki
Versnij de vis op een snijplank. De stukken mogen ongeveer een centimeter dik zijn. Snijd op dezelfde manier de groenten. Alleen avocado snijdt u iets dikker, omdat die makkelijk breekt tijdens het bereiden wanneer hij te fijn gesneden is. Neem daarna een vel nori. Druk het enkele seconden op een vochtige doek, en leg het dan op een bamboematje. Leg er een laagje van ongeveer 1 centimeter dik sushirijst op. Spreid de rijst goed uit en bedek het vel nori, maar laat ongeveer drie centimeter boord leeg. Plaats onder de rijst een vulling naar keuze : groenten, garnalen, vis, omelet… Rol het geheel voorzichtig op met het matje. Begin onderaan, bij de vulling, en rol naar boven toe. Druk voorzichtig aan zodat alles goed kleeft. Snijd de rol daarna met behulp van een natgemaakt mes in makirolletjes.
En wat drinken we erbij?
Proef eens een fris Japans biertje (Asahi of Sapporo) bij de maaltijd. Eindig met een groene thee. Opgepast, groene thee heeft een bittere smaak, die als onaangenaam kan ervaren worden door mensen die het gewend zijn om zurige of geparfumeerde zwarte thee te drinken.