Wat is er mis met onze tafelcultuur?
De mens is een stamdier met ingewikkelde sociale verhoudingen en activiteiten. Het klaarmaken en opeten van voedsel gebeurt veelal in stamverband. Het is een instinctief ingebakken ritueel dat mede dient om de sociale contacten te versterken. De picnic is daar een modern restant van.
Bij primitieve stammen was de maaltijd één van de weinige momenten die mannen en vrouwen samen doorbrachten. Eten wordt daarom geassocieerd met feesten, zaken doen, romance en wellness in het algemeen. In onze westerse wereld hebben we tafels, stoelen en bestek pas heel recent uitgevonden. De vaste plaatsen aan tafel hebben veel van de essentiele sociale functie en spontane gezelligheid rond de maaltijd verstoord.
Waar is de Europese picnic gebleven?
De kunstenaars van rond de 20ste eeuwwisseling hebben de picknick vaak geidealiseerd. De kleurrijke lappendeken en de uitpuilende voedselmand, een handvol mooie mensen en de prachtige natuur waren moesten de hemel op aarde voorstellen. Picnicen was een tegengif voor de toenemende industrialisering en de antisociale gevolgen daarvan.
Vandaag mag je met de auto niet meer in de ongerepte natuur. Voor zover de idyllische plekjes in de natuur, die destijds achter elk landweggetje opdoken, niet zijn teloorgegaan bij de aanleg van grote snelwegen en ruilverkavelingen. Het beetje natuur wat ons nog rest wordt met argusogen in de gaten gehouden door milieuactivisten, boswachters en jachtopzieners.
Hoe de vastgeroeste tafelcultuur doorbreken?
Openluchtfeestjes zijn precies zo gezellig omdatje er redelijk vrij kan rondlopen en sociale contacten leggen. Hoezeer de gastvrouw ook haar best doet om de optimale tafelschikking te verzinnen, ze schiet altijd te kort.
Ook binnenshuis kan je een picnicerige sfeer creëeren. Enkele tips:
- Reserveer je culinaire hoogstandjes voor kleine gezelschappen. De gouden vuistregel blijft: hoe groter het gezelschap, hoe eenvoudiger de keuken. Eénpansgerechten kunnen bijzonder in de smaak vallen, alleen al omdat ze zo zelden gekookt worden. Met soepen, paella, hutsepot en stoofvlees kan je lekker ongebreideld feesten.
- Simpele gerechten doen het ook goed in de vorm van een “walking dinner”. Maak gerechten waarvoor je enkel een vork nodig hebt, curries, brochetjes, stoofsels, risotto’s... Voorzie allerlei nonchalante toogjes of tafeltjes waar de genodigden hun glas en bord uit de handen kunnen zetten en zich bedienen van wegwerpservietten. De gasten scheppen bij voor keur zelf op, zodat de gastheer zich met het gezelschap kan bezighouden. Zoals de naam het al zegt: stoelen, banken of zetels staan opgestapeld aan de kant. Een walking dinner is het ideaal voor grote gezelschappen in kleine ruimtes.
- Ik weet dat het tot de Vlaamse geplogenheid behoort maar toch: zet twee leden van een koppel niet langs elkaar aan tafel. Ze missen zo beiden kansen om hun sociale horizon te verruimen. Als je ze ook nog buiten elkaars gehoorsafstand kan houden, zullen ze zich normaal nog minder geremd voelen. En wat interessants tegen elkaar te vertellen hebben nadien.
- Je kan een tafelschikking gemakkelijk na elke gang helemaal laten veranderen: op het sein van de gastheer schuift iedereen, met bord, glas bestek en serviet één plaats naar rechts op. Hun zijburen blijven zodoende dezelfden maar hun overburen wisselen. Zo krijg je nieuw leven in de brouwerij. Dit werkt nog beter als je koppels uit elkaar zet.
- Alcohol is hét sociale glijmiddel in onze opgefokte samenleving. Serveer een onschuldig uitziende aperitief op basis van fruitsap of een schuimwijntje en gooi daar wat vodka bij. Niemand heeft erg in deze turbocombinatie en je feest draait binnen het half uur op volle toeren. Let wel: matig nadien snel het alcoholaanbod om te vermijden dat een deel van je gasten uit de bocht vliegt en zo je feestje in de prak ramt.
- Houd ook met deze tips rekening als je een openlucht party organiseert. Voor je het weet moet je vanwege het slechte weer immers toch naar binnen en dan heb je maar beter je” plan B” klaarliggen. (Jeff Hoeyberghs)