Rauwe chocolade, lekker en gezond!

Ongebrande chocolade behoudt alle kwaliteiten van de cacaoboon. Het is nog weinig bekend bij ons, maar al een hit in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.


Rauw? Niet echt. Rauwe chocolade wordt gemaakt van gefermenteerde en gedroogde cacaobonen die gebrand worden maar niet geroosterd. Ze zijn gekookt onder de 42°C. Dankzij deze lage temperatuur behouden de cacaobonen al hun voedingswaarden.

Deze chocoladeversie is aanzienlijk beter voor de gezondheid. Ze is 7 keer rijker aan antioxidanten dan gewoon gebrande cacao en is de grootst bekende bron van magnesium. Naast ijzer, calcium en fosfor bevat rauwe chocolade een grote hoeveelheid theobromine, die een licht stimulerend effect heeft.

Rauwe chocolade werkt ook mee aan een evenwichtige bloedstroom, verhoogt concentratie en alertheid, is sterk vitaliserend en is ook een afrodisiacum!

Naast alle voedingsstoffen die rauwe chocolade bevat, zit z’n glycemische index ook zeer laag. Inderdaad, rauwe chocolade wordt niet gezoet met witte suiker maar met agavesiroop, een gezond alternatief.

En hoe is de smaak? Heel anders dan de traditionele chocolade: krachtig, diep en hij blijft lang in de mond. De textuur is ook heel bijzonder.

Waar is het te vinden? Rauwe chocolade is nog niet doorgebroken in België, maar in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bestaat het al meerdere jaren en kan je het heel gemakkelijk vinden. In ons land kan je wel deelnemen aan een workshop via www.rawliving.be. De volgende is gepland op 28 november, net voor Sinterklaas en Kerstmis.

Je kan rauwe chocolade ook online kopen op www.funkyraw.com en www.orkos.fr, www.keimling.de of in de Franse winkel www.chocolatitudes.com.

© Vivat.be 2020