Quiches en hartige taarten

Wil u deze zomer uw gasten op een ontspannen manier ontvangen in de tuin, met een buffet dat lang op voorhand wordt bereid zodat u er de dag zelf niet meer naar hoeft om te zien? Denk dan eens aan hartige taart of quiche, de variatiemogelijkheden zijn eindeloos, de bereiding maakt u zo makkelijk of moeilijk als u wenst.


Het deeg

Wil u tijd besparen en het uzelf makkelijk maken, beperk u dan tot een eenvoudig brokkeldeeg (of kruimeldeeg) en ga niet in de weer met bladerdeeg, dat een veel ingewikkelder en tijdrovender bereiding vergt. Nog eenvoudiger is het natuurlijk om met kant-en-klaardeeg te werken, dat tegenwoordig in elke supermarkt verkrijgbaar is. Voor wie niet meedoet aan kant-en-klaar geven we het recept van brokkeldeeg mee:

Stort 400 gram bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe daar 10 gram zout in. Werk er dan 250 gram zachte boter doorheen tot u een kruimelig deeg krijgt. Dit kan ook makkelijk in de foodprocessor. Daarna maakt u weer een kuiltje en werkt u twee eieren onder het deeg. Voeg twee soeplepels water toe, en kneed het deeg goed door. Daarna rolt u het deeg tot een bal en laat het twee uur rusten in de koelkast. De aangegeven hoeveelheden zijn voldoende voor twee deegbodems. Bak deze eerst blind (dus met bonen of erwten erin) gedurende 10 minuten in een oven op 200 graden.

De afwerking

Er zijn eindeloos veel variaties op het quiche-thema, gebruik uw fantasie of begin met bestaande recepten en verander daarna, wanneer u het thema onder de knie hebt, hier en daar een ingredient. Opgepast, verander niets aan het recept van de deegbodem. Ook gebruikt u best de aangegeven hoeveelheid eieren en room.

Quiche Lorraine: bak 1 fijngehakte ui samen met 100 gram spekblokjes. Verdeel dit over de taartbodem. Meng 3 eieren met 200 ml room, zout, peper, nootmuskaat en provencaalse kruiden. Giet dit mengsel over de ui en de spekblokjes, en bestrooi alles met gemalen Parmezaan.
Quiche met prei en ham: stoof twee fijngehakte preistengels (dikke). Snij ham in fijne blokjes en verdeel over de taartbodem. Voeg hier de prei bij. Ga dan verder tewerk zoals bij Quiche Lorraine.

Quiche met witloof en zalm:
Ontgraat een blik zalm en verdeel de vis over een taartbodem. Snij twee grote stronken witloof in snippers en stoof tien minuutjes aan in boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en een beetje dille. Laat afkoelen en verdeel over de zalm. Voeg dan een mengsel toe van 1 ei met 250 ml room.
Quiche met broccoli en brie:  Stoom een stronk broccoli in roosjes verdeeld al dente, en laat afkoelen. Verdeel over de quichebodem. Leg dan sneetjes brie stergewijs over de broccoli. Voeg drie eieren gemengd met 200 ml room, zout, peper en nootmuskaat toe.
Vegetarische quiche met courgette, kerstomaat en geitenkaas:
Bak de courgette in olijfolie met een teentje look en provencaalse kruiden. Verdeel over de taartbodem. Voeg geitenkaasblokjes toe (feta kan ook, maar gebruik dan verder geen zout). Snij de kerstomaatjes in twee helften en leg ze tussen de kaas. Meng 3 eieren met 200 ml room en peper en zout. Giet over het groenten-kaasmengsel.

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020