Pizza's maken is makkelijk!

Niets maakt zoveel indruk als een zelfgebakken pizza aan je gasten voorschotelen. Meestal is er een zekere drempelvrees die ons tegenhoudt om de pizza van a tot z zelf te bereiden. Maar die vrees is ongegrond, want zelf pizza’s maken is een fluitje van een cent...
 


Bij pizza staat of valt alles met het deeg waarmee de pizzabodem wordt bereid, en met de temperatuur van de oven.
De bodem van een pizza moet luchtig en krokant zijn. Voorwaarde hiervoor is dat hij op zeer hoge temperatuur wordt gebakken; er zijn speciale pizza-ovens in de handel die temperaturen tot 450, zelfs wel 500 graden aankunnen. Maar in onze gewone oven thuis kunnen we bij 250 graden ook een lekkere pizza bakken.

Een goed basisrecept voor pizzadeeg is het volgende:
Meng 20 cl lauw water met 30 gram gist. Laat dit mengsel tien minuutjes staan, tot de gist is opgelost. Voeg dan 3 eetlepels olijfolie toe. Meng daarna het water-gistmengsel met 375 gram bloem. Kneed een kwartiertje goed door, tot het deeg elastisch wordt.
Dan moet het deeg minstens een uur rijzen, liefst op een warme plek onder een handdoek. Terwijl de oven opwarmt, kun je het deeg bijvoorbeeld boven op het fornuis zetten om te rijzen.
Daarna kneed je het deeg kort nog een keer door, en verdeelt het in drie bollen. Die rol je dun uit tot pizzabodems.

Zet daarna de oven zo hoog als je kunt, meestal is dit 250 of 275 graden. Ondertussen beleg je de pizza met tomatensaus en een garnituur naar keuze. Een klassieker is mozzarella, deze kaas bestaat in een speciale pizza-uitvoering. Maar ook geraspte Emmentaler of geitenkaas in schijfjes is lekker! Wat groenten betreft, kunt u paprika’s of champignons gebruiken, of artisjok.
Ook vlees of vis zijn lekker als pizzabeleg: tonijn uit blik, gerookte zalm, restjes kip, salami, pitavlees... in principe kan alles wat je lekker vindt wel op een pizza. Schijfjes hardgekookt ei, ansjovis of olijfjes maken het geheel af.

Als de pizza gebakken is, na ongeveer tien minuutjes, druppelt u nog een beetje pikante olie erover, en klaar!

Ellen Wielandt

 

 

 

 

 









© Vivat.be 2020