Normandië, een kaasregio bij uitstek!

Iedereen kent natuurlijk de Camembert, een kaas die uitgroeide tot het symbool van een ganse regio, zelfs van Frankrijk in zijn geheel. Nochtans koestert Normandië nog heel wat andere romige schatten, die vaak minder bekend zijn, maar daarom niet minder lekker.


Vooral in de Pays d'Auge en de Pays de Bray staat de wieg van deze kaastradities. De eerste regio bevindt zich in Laag-Normandië, in de streek van Caen, en biedt een aantal andere smaakmakers die je niet onbekend in de oren zullen klinken : de Pavé d'Auge, die beter bekend is onder de naam van één van zijn afgeleiden, de Pont l'Evêque, en verder de Livarot. Ten noorden van Rouen, in Hoog-Normandië, ligt de Pays de Bray. Uit deze streek stamt de vermaarde Neufchatel. Deze uit rauwe melk bereide kaas komt in de vorm van een hart in de winkeletalages terecht. Deze hartvorm zou volgens de legende verwijzen naar het feit dat de streekbewoners tijdens de Middeleeuwen maar al te graag hun ware gevoelens toonden aan de Engelse soldaten die tijdens de Honderdjarige geregeld de streek doorkruisten. De Normandische kaastraditie gaat ook terug op de Middeleeuwen. In de archieven vond men geschreven bronnen uit 911, die dit bevestigen.

Naast voornoemde bekende kaassoorten heb je ook minder bekende kazen, zoals de Carré de Bray en de Demi-sel, een kaas die verwant is aan de Neufchatel, maar zich onderscheidt door de rijpingstijd. Verder heb je ook kazen, waarvan de naam bij weinig mensen een belletje doet rinkelen, zoals La Bouille, Le Maromme, Le Montcarré,... Deze lange Normandische kaastraditie kruiste natuurlijk de weg van de befaamde Parijse kaasmaker Henri Androuët, die de streek verrijkte met de Fin de Siècle, l'Excelsior en de Brillat Savarin. Eén van de Normandische kazen, de Bricquebec, werd geboren in een trappistenklooster. De trappisten staan natuurlijk ook in ons land bekend als bierbrouwers en kaasbereiders en staan aan de wieg van heel wat kazen die vooral in de loop van de 19de eeuw het levenslicht zagen.

Daarnaast is deze streek de heimat van drie wereldberoemde kaasproducten, waarvan weinigen weten dat ze uit Normandië stammen. Naast de recent gecreëerde Coutance doelen we hier vooral op de Petit-Suisse en de Boursin. Van de Petit-Suisse zou men makkelijk kunnen aannemen dat het om een Zwitserse kaas gaat. Nochtans werd deze kaas ontwikkeld in een Normandische crémerie, weliswaar door een Zwitser. Het recept werd gekocht en gecommercialiseerd door Charles Gervais. De Boursin werd natuurlijk vooral bekend als de eerste kaas waarvoor een omvangrijke reclamecampagne op de televisie gelanceerd werd en dit met een slogan die iedereen wel zal kennen : "Du pain, Du vin et du Boursin".

Tenslotte kan ik je enkel aanraden deze kaasregio te leren kennen door eens een degustatie van deze verschillende kazen te organiseren, eventueel vergezeld van een andere specialiteit uit de streek : de Cider.


 

Interessante links :

  • http://www.fromages.org
  • http://www.livarot-aoc.org
  • http://www.pont-leveque.org




Christophe Urvoy
 









© Vivat.be 2020