Moeten we bekroonde voedingsproducten verbruiken?

Niet minder dan 80 vernieuwende producten, die op de markt gebracht zijn sinds januari van het jaar 2002, waren ingeschreven voor de wedstrijd "Belgian Food Innovation Awards". Na een preselectie die uitgevoerd werd door een jury van experten, werden nog 19 producten voorgesteld aan het grote publiek. De stem van het publiek heeft uiteindelijk 4 laureaten weerhouden.


Deze prijzen bekronen producten die vernieuwend zijn door een innovatie op gebied van smaak, samenstelling of verpakking. Door deze vernieuwing beantwoorden ze beter aan de noden van de verbruikers dan de traditionele producten. "Want nog meer dan in andere sectoren staat de innovatie in de voedingsindustrie in dienst van de verbruiker", dixit Michel Delbaere, de voorzitter van de Federatie van de Voedingsindustrie (FEVIA).

Werden aldus bekroond :


 

In de categorie kwaliteit/smaak

Boursin Cuisine-knoflook en fijne kruiden van Unilever nv. Boursin Cuisine is een product op basis van room en verse kruiden, dat een "finishing touch" aanbrengt bij warme en koude gerechten. De introductie van Boursin Cuisine is een "natuurlijke" en "logische" stap, vermits de klassieke Boursin reeds vaak werd gebruikt bij culinaire bereidingen.
Boursin Cuisine is een volledig nieuw concept, vermits er nog geen enkel vergelijkbaar product bestaat op basis van room met dezelfde eigenschappen en hetzelfde gebruiksprincipe.
Boursin Cuisine volgt de tendens van de halfbereide gerechten, intussen smaak en kwaliteit combinerend.


 

In de categorie gebruiksgemak

Uncle Ben's Versheidszakjes - Express Rijst van Master Foods nv. De versheidszakjes kunnen gedurende twee minuten opgewarmd worden in de microgolfoven of een pan. Deze voorgekookte rijst is verkrijgbaar in 4 variëteiten : Lange Rijstkorrel, Basmati, Middellandse Zee en Indische. De porties, voorzien voor 1 à 2 personen, zijn praktisch, de zakjes gemakkelijk te openen en de rijst is zeer snel klaar, met behoud van kwaliteit en culinaire finesse.


 

In de categorie gezondheid

Columbusolie van Belovo nv. De Columbusolie is het resultaat van een huwelijk tussen olijfolie en lijnzaadolie. Het is dus een gecombineerde olie waarvan de vetzurensamenstelling aangepast is aan de voedingsnoden van de mens. Vandaag de dag erkennen gezondheidsspecialisten het belang van evenwichten tussen de verschillende soorten vetzuren (verzadigde/mono-onverzadigde/ poly-onverzadigde, waaronder Omega-6 en Omega-3) voor de functionering van het organisme en de preventie van moderne degeneratieve aandoeningen. Voorzien van een delicate smaak, zonder de minste bittere toets, past de Columbusolie perfect bij alle koude en warme bereidingen. De verpakking zorgt ervoor dat de olie in een donkere beschermende omgeving vertoeft en zodoende van een uitstekende stabiliteit geniet, en dit met respect voor het milieu.


 

In de categorie KMO en innovatie

Gekookte hamblokjes en hamreepjes van Dufina nv. De gekookte hamblokjes en hamreepjes zijn heerlijk om gewoon te eten of in salades of warme gerechten als quiche, pizza en spaghetti te verwerken. De ham is hierbij verpakt in een heel praktisch zakje, dat zich verticaal opricht, de "Doypack" genaamd (zowel praktisch voor de verbruiker die het in de koelkast bewaard als voor de distributiesector). De verpakking kan opnieuw afgesloten worden nadat ze geopend werd en is snel te gebruiken in de microgolfoven! Het volstaat om een klein gaatje te maken en vervolgens het geheel op te warmen.

www.fevia.beJiri Pragman

 

© Vivat.be 2020