Kaas uit Zwitserland

Leuke website van Kaas uit Zwitserland. U kunt er terecht voor alle gewenste informatie over uw favoriete Zwitserse kazen, aar ook om andere kazen te ontdekken. 


 

Iedere twee maanden stelt Kaas uit Zwitserland een ambassadeur voor, iemand die gepassioneerd is door Zwitserse Kazen en ze dagelijks verkoopt, iemand die zijn klanten met raad en daad bijstaat en hen alle Zwitserse smaken en mysteries laat ontdekken.

Verder vindt u op de website ook recepten en wedstrijden, maar de boeiendste pagina's worden uiteraard gevuld met verhalen over de afkomst en de geschiedenis van de befaamde Zwitserse kazen. Van de Gruyère AOC onder andere, de klassieker onder de klassiekers.

Afkomstig uit een streek van smaken en tradities

De Gruyère AOC ontleent zijn naam aan de streek waar hij vandaan komt, la Gruyère in het kanton Freiburg. Het AOC-label herkent als herkomstgebied voor de Gruyère – naast Freiburg – ook de kantons
Vaud, Neuchâtel en Jura. Ook in enkele dorpen van het kanton Bern mag De Gruyère gemaakt worden.

La Gruyère zelf is een prachtstreek met diepblauwe meren en schilderachtige valleien. De ambachtelijke tradities worden hier nog altijd in ere gehouden. In de schaduw van het majestueuze kasteel dat over de vallei waakt, groeide De Gruyère AOC uit tot een heuse gastronomische legende.

Een unieke traditie

In de dorpen en de alpenweiden van La Gruyère maakt men al sinds
mensenheugenis kaas. De eerste verwijzing naar de kaasmakerij in Gruyère vinden we terug in de archieven van de graaf Willem van Gruyère. In dit document staan onder meer de voorwaarden die in 1115 aan het klooster van Rougemont worden opgelegd met betrekking tot de kaasmakerij in de streek. Zo werd vastgelegd dat het klooster de onderkomens van de
‘armaillis’ (kaasmakende herders) moest onderhouden.
Het klooster moest ook zorgen dat deze ‘armaillis’ konden beschikken over al het nodige materiaal om kaas te maken! In 1602 krijgt de kaas van de streek voor het eerst de naam ‘Gruyère’.

De rest van het verhaal (en nog veel meer historische en gastronomische vertellingen) vindt u op Kaas uit Zwitserland.

© Vivat.be 2020