Insecten snoepen. Trick and treat!

Vergelijk het opgetelde gewicht van alle levende insecten met dat van de menselijke aardbewoners en de weegschaal slaat onverbiddelijk door in het voordeel van de eerste groep. De biomassa van het totale mierenbestand alleen al is even verpletterend als een rotsblok op een smurfendorp. Waarom geen munt slaan uit dit overwicht? klinkt het bij bio-ingenieurs en overtuigde insectensnoepers, voor wie insecten een milieu-efficiënt alternatief vormen voor vlees.


Slachtvee zonder uitstoot

Voornamelijk de westerse beschaving kijkt nog kokhalzend neer op deze miskende, voedzame lekkernijen. Het zal niet verrassen dat net die 20% van de wereldbevolking ook 80% van de milieu-overlast berokkent. Met name Europa en Noord-Amerika lijden nood aan waardevolle alternatieven om vervuiling door overconsumptie tegen te gaan.

Het vervangen van vlees door insecten kan helpen om het broeikaseffect te bestrijden. Er is minder water en voer nodig om insecten en wormen te kweken, terwijl kuddevee, net als verbrandingsmotoren, te boek staat als kwalijke uitstoter van CO2. Op wereldvlak wordt 18% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen toegekend aan vleesproductie.

In de grootste delen van de wereld staan rupsen, sprinkhanen, kevers, bijen en wespen, wantsen, mieren, termieten, mieren en muggen sinds jaar en dag op het menu en worden ze in de eerste plaats beschouwd als lekkere snacks. Insecten zijn zeer voedzaam en een goede bron van eiwitten, energie en vitaminen. Ze zouden ook heilzaam zijn tegen hoge bloeddruk. In Europese keukens worden ze met mondjesmaat bespreekbaar en zal er nog heel wat culinaire poespas aan voorafgaan eer ze 'naast de patatten' op ons bord verschijnen.


Knapperig van buiten, zacht van binnen

Het merendeel van de wereldbevolking verorbert dus regelmatig een portie insecten. Er bestaan wereldwijd ongeveer 1400 eetbare insecten. De voorraad is onuitputtelijk, insecten zijn de vruchtbaarste dieren.

Wie in de straten van Kinshasa op zoek is naar een lokale versnapering moet naast gegrilde maïskolven of pindanoten absoluut eens krekels proberen. De beestjes worden zowel op de grill als vers (levend aan elkaar gerijgd) aangeboden door talloze straatventers. 's Nachts worden ze door hun gezang gelokaliseerd in de hoge grassen van de braaklanden in en rond de stad en gevangen door de ingang van hun hol met een mes of een hak te blokkeren.

Elders in Congo en Zuid-Afrika worden de jaarlijks overvliegende zwermen sabelsprinkhanen onthaald alsof het eindejaarssnoepgoed betrof. Hun nachtelijke doortocht wekt geen bijbelse afkeer, maar geeft aanleiding tot jubelende volkstaferelen. De sprinkhanen worden aangetrokken door al wat licht maakt. Groot en klein trachten een zo groot mogelijke portie te bemachtigen.

Het jagen vergt enige vaardigheid. Om beten van de stevige mondhoeken te voorkomen worden de weerbarstige beestjes met de duim van een hand vastgeklemd en vervolgens in gesloten bokalen gestopt. De poten en vleugels worden vervolgens terstond geplukt, waarna de buit kort in de pan gaat. Wat peper en enkele druppels limoen toevoegen en het smikkelen kan beginnen.


De zijderups Bombyx mori (foto) wordt in Zuid Korea gegeten en wordt als blikvoer naar de Verenigde Staten geëxporteerd. In Thailand worden de cocons gekookt en de naakte pop wordt er uitgehaald en verwerkt in chili pasta voor gebruik in stews en andere gerechten. Op de markt wordt er veel voor de poppen van de zijderups betaald.

In Colombia verkopen ze in de bioscoop geen popcorn, maar geroosterde parasolmieren. Japanners smullen van rijst met gekookte wespen. En in de Mexicaanse staat Oaxaca bieden Indianen meel-, buffalo- en moriowormen aan op de lokale markten. Even in kokende olie tot ze knapperig van buiten zijn, zacht van binnen.

 

Op zoek naar een exotische amuse-bouche? Of culinair sceptisch, maar nieuwsgierig? Tast toe!

- Fijnproevers kunnen alvast enkele porties vooringepakte meelwormen bestellen op

www.insecteneten.nl
.

- België zou jaarlijks 3 ton gerookte rupsen inkopen uit Congo goed voor een geschatte exportwaarde van 41.500 dollar.

Je kan ze inslaan in de Brusselse Matongewijk
. Net als gedroogde shiitake champignons dien je ze voor het klaarmaken in water te weken tot ze voldoende gezwollen en zacht zijn. 

- Verneem meer over de voedzame of heilzame karakteristieken van eetbare insecten op

www.eetbareinsecten.nl
of uit de mond van
een specialist aan de hand van een webfilmpje
.









© Vivat.be 2020