Het nieuwe fruit

Een Nederlands woord bestaat er nog niet voor de peacotum, maar deze allereerste hybride van drie verschillende vruchten zou straks wel eens even populair kunnen worden als de kiwi. En er is nog meer nieuw fruit op komst. 


DE PEACOTUM

Dat hoopt alleszins Floyd Zaiger, ‘de vader van het exotische fruit’, die de kiwi veertig jaar geleden als eerste ging weghalen uit Nieuw-Zeeland. Zijn bedrijf in California heeft het patent op meer dan tweehonderd nieuwe fruitsoorten, waaronder de witte nectarine met vaste structuur, de pluot (pruim-abrikoos, paars, geel of groen, nu al goed voor een vierde van de totale pruimenmarkt), de aprium (70% abrikoos, 30% pruim) en de nectapruim. Aan de peacotum, een kruising van pruim, perzik en abrikoos heeft Zaiger tien jaar gewerkt, zonder gebruik te maken van genetische manipulatie.
En nu nog een Nederlands woord vinden dat niet rijmt op scrotum.

Meer informatie 

DE BAMBINO

Geen hybride, niet van Zaiger, en toch een vondst: de miniwatermeloen. Ook aan de Bambino werd ruim tien jaar in alle stilte gewerkt. Hij heeft geen hinderlijke zaden, weegt tussen 1,8 en 2,7 kg en is ongeveer zo groot als een gewone meloen.

Meer informatie

HOE RIJP HAD U HET FRUIT GRAAG GEWILD?

Hybride of niet, u wilt uw fruit in elk geval bijtklaar, rijp om te eten maar ook niet overrijp. In de VS worden sinds kort peren verkocht met een sensor in de verpakking die aangeeft wanneer het fruit rijp is. De aroma’s van de peren doen de indicator rood, oranje of geel uitslaan, zodat u zelf kunt bepalen hoe rijp u uw peren wilt hebben. Ook kiwi’s, avocado’s, meloenen en mango’s zullen vanaf 2005 op die manier verpakt worden.

Meer informatie

© Vivat.be 2020