Het mediterraan dieet

Dit dieet is gebaseerd op het voedingspatroon van inwoners rond de Middellandse Zee in de jaren ‘60. De mensen namen toen de tijd om te koken, aten verse seizoensproducten uit lokale teelt en veel fruit en groenten.
 


Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zulke eetgewoonten minder hart- en vaatziekten veroorzaken en er een lagere prevalentie is van sommige vormen van kanker (colon, borst, prostaat), diabetes en obesitas. Dit is niet verwonderlijk, want het mediterraan dieet is eerst en vooral gezond eten!

Het ziet er niet echt uit als een dieet, maar meer als een permanente manier van leven. Het is goed voor mensen die graag koken en genieten van de maaltijd zonder overdreven porties ervan te eten.

Wat mag je eten?

Groenten worden overvloedig gebruikt in de vorm van salades bij of na de maaltijd. Tomaten, courgettes en paprika's komen veel voor. Fruit is het dessert bij uitstek. Voorts voegt men zaden en noten, zoals pistachenoten, amandelen en zonnebloempitten, toe aan vele gerechten. Die kunnen ook hapjes zoals chips en snoepjes vervangen. Het dieet hecht veel belang aan brood met volle granen, en andere graanproducten zoals deegwaren, rijst (risotto), aardappelen, peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten en spliterwten).

Tijdens het koken wordt rijkelijk gebruik gemaakt van look, uien, azijn, citroen en talrijke aromatische kruiden zoals rozemarijn, salie, tijm, peterselie, basilicum, oregano. En olijfolie is de voornaamste bron van vetten.

Zuivelproducten worden in kleine hoeveelheden toegevoegd, vooral in de vorm van kaas en yoghurt. Vis en gevogelte worden matig gebruikt. En wat met andere vleessoorten? Lam, kalf, varken, en in het bijzonder rood vlees worden niet wekelijks geconsumeerd. Ze mogen slechts in beperkte hoeveelheden. Men kan tot 4 eieren per week eten.

Wijn is toegelaten. De mensen in het zuiden drinken één tot twee glazen rode wijn, maar enkel bij de maaltijd! Zoetigheden mogen enkele keren per week.

Vers en lokaal

In het mediterraan dieet worden verse, zo weinig mogelijk bewerkte, producten van het seizoen en uit de lokale teelt gebruikt. Er heerst bovendien een zekere gezelligheid rondom de maaltijden. Traditioneel nemen de mensen de tijd om te eten. Men weet dat dit ook een invloed heeft op het vermageren.

Duurzaam gewichtsverlies

Dit dieet is een verandering van je voedingspatroon. Je krijgt minder verzadigde vetten binnen, meer gezonde vezels, koolhydraten en een overvloed aan antioxidanten. Trager en minder eten, meer genieten van de bereiding en de maaltijd is een goede en gezonde manier van eten. Als je het blijft aanhouden, mag je rekenen op een duurzaam gewichtsverlies.

Meer info : 'Het Mediterrane Dieet' van de Griekse dokter Fedon A. Lindberg.









© Vivat.be 2020