Groen! en Ecolo willen een label 'geproduceerd zonder ggo's'

Parlementsleden Kristof Calvo (Groen!) en Thérèse Snoy (Ecolo) hebben een wetsvoorstel ingediend om een vrijwillige etikettering mogelijk te maken voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong vrij van genetisch gemanipuleerde organismen.
 


Dat betekent dat het voor de consumenten duidelijk wordt wanneer ze vlees, vis, melk, kaas en eieren kopen afkomstig van dieren die genetisch gemanipuleerd voeder gekregen hebben. Zowel in Duitsland als in Oostenrijk bestaat er al een dergelijke etikettering.

De huidige Europese wetgeving zegt dat voeding zoals keukenolie, ketchup en dergelijke een label moet hebben als een van de ingrediënten minstens 0,9 % ggo’s bevat. Ook dierenvoeding zelf moet op gelijkaardige manier gelabeld worden. Maar voedingsproducten zoals melk, eieren, vlees, kaas en vis afkomstig van dieren die met ggo’s gevoederd worden, moeten helemaal geen label dragen!

Snoy en Calvo willen dat de EU-reglementering wordt aangepast, met een verplichte etikettering voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong van dieren gevoederd met ggo’s. “Etikettering van ggo-vrije levensmiddelen is noodzakelijk om de consumenten de keuze te bieden", meent Kristof Calvo, Kamerlid voor Groen!.

In afwachting van een aanpassing kan België een vrijwillige etikettering van levensmiddelen zonder ggo’s mogelijk maken. Dat kan door de invoering van een vrijwillig opschrift of logo ‘geproduceerd zonder ggo’s’. Ook producenten en warenhuizen pleiten voor die duidelijkheid. Zo introduceerde Carrefour recent in Frankrijk een dergelijk opschrift.

Uit een Eurobarometerenquête over biotechnologie, die begin 0 werd afgenomen, blijkt dat 65 % van de Belgen immers gekant is tegen het gebruik van ggo’s in voeding.

Groen! en Ecolo hopen steun te krijgen van andere fracties voor het voorstel. “Of men nu voor of tegen ggo’s is, is in deze niet zo belangrijk. De consument moet minstens de vrijheid hebben om voor voedsel zonder ggo’s te kiezen”, besluiten Snoy en Calvo.

© Vivat.be 2020