Eet jij te zuur?

Eet je veel vlees, zuivelproducten, brood en hou je van snoepen? Dan bestaat er een grote kans dat je zuur bloed hebt. Een te hoge zuurgraad brengt problemen zoals hoofdpijn, allergieën, gevoelige gewrichten, spierkrampen, cariës, ... met zich mee. Gelukkig kan je dit aanpakken door meer basevormende voeding te eten.


In ons lichaam zijn sommige vloeistoffen zuur en andere alkalisch. De spijsverteringssappen bijvoorbeeld zijn zuur, omdat ze voedsel moeten afbreken. Het bloed daarentegen moet licht alkalisch zijn. ?In onze voeding is het hetzelfde: sommige ingrediënten zijn zuur en andere basevormend. Als je te veel zure voeding eet, krijg je ook zuur bloed en dit brengt een aantal gezondheidsproblemen met zich mee: stress, vermoeidheid, gebrek aan energie, haaruitval, droge huid, gevoelige gewrichten, spierkrampen, ... . Een te hoge zuurtegraad in je systeem kan zelfs leiden tot artrose en osteoporose.

Je kan je zuurtegraad gemakkelijk controleren met een urinetest. Dit kan je zelf doen met behulp van testpapier dat je bij de apotheek koopt. Als de pH van je urine lager ligt dan 7, dan ben je te zuur.
De zuurtegraad kan je gemakkelijk regelen door meer basevormend en minder zuur voedsel te eten.

In de praktijk betekent dit minder snoep, cola, melk, suiker, eieren, gewone kaas, vlees, dierlijke vetten, margarines en witte meelproducten. En meer groenten en fruit, kruiden en specerijen, amandelen, zaden en volkoren granen. ?In andere woorden: gezond eten ... .

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020