Chinese geconserveerde eieren

De bekende geconserveerde eieren uit de Chinese keuken noemt men ook wel eens “duizend” of “honderd jaar oude eieren”. Ze worden evenwel slechts maximum 100 dagen onder de grond bewaard. De opgegraven geconserveerde eieren hebben een opvallende grijs- of zwartachtige kleur. Het eiwit is geleiachtig en amberkleurig en de dooier heeft een eerder groene schijn. De Chinezen beschouwen geconserveerde eieren als een echte lekkernij en zijn trots op dit culinair buitenbeentje.


De Chinezen gelden als echte liefhebbers van eieren en gebruiken ze dan ook bij allerlei gerechten en verorberen ze “en masse”. Eieren worden ook gepekeld en op tal van andere manieren bereid. De meest markante bereiding betreft de geconserveerde eieren, een aloude Chinese traditie.

Meestal gebruikt men de eieren van eenden, maar soms ook van ganzen. De eieren worden bedekt met een mengsel van kalk, as (van verschillende houtsoorten), thee en zout. Elk ei wordt helemaal ingekapseld met dit kalkmengsel en vervolgens in een bak met aarde gelegd. Daar komt een laag aarde over en de bak wordt hierna op een koele plaats bewaard. Na maximum honderd dagen worden de eieren terug opgegraven en schoongemaakt. Het kalkmengsel heeft intussen op het ei ingewerkt en de inhoud verhard. Een eierschaal is immers permeabel en laat dus stoffen door. De zwarte rand van de eieren wordt verwijderd en hierna is het ei klaar voor consumptie.

De geconserveerde eieren kunnen rauw verorberd worden, bijvoorbeeld bij het ontbijt of als tussendoortje. Men snijdt de eieren in verschillende stukken en serveert ze gewoon met zoetzure groenten. Geconserveerde eieren kunnen evenwel ook in andere bereidingen verwerkt worden.

Chinezen beschouwen de eieren als een echte lekkernij en dit ondanks de merkwaardige geur en dito kleurenpalet. In het westen zijn ze bijna uitsluitend in gespecialiseerde winkels te vinden. Indien je ooit de kans krijgt, aarzel dan niet om eens van deze culinaire eigenaardigheid te proeven. Bevalt de smaak je niet, dan kan je toch nog altijd opscheppen tegenover vrienden en kennissen dat je geproefd hebt van Chinese “duizend jaar oude eieren”. I know i have...!

 

Paul Willems
 

© Vivat.be 2020