Chinese geconserveerde eieren

De bekende geconserveerde eieren uit de Chinese keuken noemt men ook wel eens duizend of honderd jaar oude eieren. Ze vertoeven evenwel maximum 100 dagen onder de grond. Eenmaal terug opgegraven hebben ze een merkwaardige grijs- of zwartachtige kleur. Het eiwit is geleiachtig en amberkleurig en de dooier heeft eerder een groene schijn.
De Chinezen beschouwen het als een echte lekkernij.


De Chinezen zijn in het algemeen echte liefhebbers van eieren en gebruiken ze dan ook bij allerlei gerechten. Eieren worden ook gepekeld en op tal van andere manieren bereid. De meest markante bereiding betreft de geconserveerde eieren.


 

Bereiding

Meestal gebruikt men de eieren van eenden. Deze worden bedekt met een mengsel van kalk, as (verschillende soorten : van dennenhout,...), thee en zout. Elk ei wordt helemaal ingekapseld en vervolgens in een bak met aarde gelegd. Daar komt een laag aarde over en de bak wordt hierna op een koele plaats bewaard. Na maximum honderd dagen diept men de eieren terug op en spoelt ze af. Het kalkmengsel heeft intussen op het ei ingewerkt en de inhoud gehard. De schaal is immers permeabel. De zwarte rand van de eieren wordt verwijderd en hierna is het ei klaar voor consumptie.

De geconserveerde eieren kunnen puur en rauw verorberd worden, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Men snijdt de eieren in verschillende stukken en serveert ze gewoon met zoetzure groenten. Geconserveerde eieren kunnen evenwel ook in andere bereidingen verwerkt worden.

Chinezen beschouwen de eieren als een echte lekkernij en dit ondanks de merkwaardige geur en dito kleurenpalet. In het westen zijn ze bijna uitsluitend in gespecialiseerde winkels te vinden (en dan nog...).


Paul Willemsss









© Vivat.be 2020