Binnenkort begint het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen
In België worden de Zeeuwse mosselen steeds enorm geapprecieerd en wacht men elk jaar ongeduldig de komst van het nieuwe mosselseizoen af. In de loop der jaren hebben de Nederlandse mosselboeren een reeks prijsstijgingen doorgevoerd, die bepaalde handelaars ontmoedigden. De Spaanse mosselen hebben zich op dit gat in de markt gestort en voor de Nederlanders staat er veel op het spel.
Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen wordt meestal in de maand juli geopend. De openbare verkoping in het Nederlandse Yerseke, een unicum in de wereld, betekent de officiële start en legt ook meteen de prijzen vast. Nederland bezit een belangrijk marktaandeel in België (ongeveer 50%). Nochtans zien we de laatste jaren een groeiende onvrede bij de Belgische importeurs. De onophoudelijke prijsstijgingen, die de Nederlandse mosselboeren opleggen, zetten de importeurs er in 2002 toe aan om een staking af te kondigen. De prijzen, die de Nederlands vroegen, lagen in de buurt van 10 euro per kg, een tarief dat de mosselliefhebbers volgens de handelaren niet bereid zijn te betalen voor "eenvoudige" mosselen, zelfs al zijn ze overheerlijk. Sinds 1999 gebruiken de producenten steeds nieuwe uitvluchten om de prijs van de mosselen te laten stijgen : een salarisverhoging in 1999, twee ernstige stormen in 2000 en een mosselschaarste in 2001 en 2002. De boycot van vorig jaar heeft vruchten afgeworpen, want de producenten houden zich dit jaar gedeisd. Wat zal het volgende seizoen ons brengen?
Goed in het vlees
De Zeeuwse mosselen worden op de bodem van de zee geteeld (dit in tegenstelling tot Frankrijk, waar men aan hangcultuur doet en de mosselen op houten palen kweekt). Vervolgens worden de mosselen in de Oosterschelde uitgezet, waar ze op gewicht komen en waar de zuiverheid van het water het mosselvlees ten goede komt. De mosselen voeden zich met plankton, dat ze eerst filteren. De kwaliteit van de mosselen kan men niet afmeten aan de grootte van de schelp, maar aan het percentuele vleesgehalte. Gewoonlijk wacht men tot het gemiddelde rond de 25% schommelt, alvorens de mosselen te commercialiseren. De kleur van het mosselvlees varieert van helder beige tot oranje.
Vroeger raadde men steeds aan om enkel mosselen te eten in de maanden die beginnen met een 'R' (dus niet in mei, juni, juli en augustus). Deze periode stemt overeen met het voortplantingsseizoen van deze weekdieren, maar ook en vooral met de zomer en dus de warme maanden. Een eeuw geleden bestonden er immers geen koelinstallaties of ijskasten en het transport van de mosselen in slechte, te warme condities zorgde vaak voor bedorven mosselen, ongeschikt voor consumptie. Mosselen moeten immers fris bewaard worden om te overleven.
Een mosselrecept ("moules marinières")
Spoel en reinig de mosselen in verschillende emmers water (water verversen) om het zand te verwijderen. Geopende en gebarsten mosselen moet je weggooien. Indien je mosselen koopt die verpakt zijn in een luchtdichte zak kan je best even aan de onderkant van de zak voelen. Indien de onderkant vochtig aanvoelt, wijst dit erop dat er lucht in de zak is geraakt. Per persoon moet je 1 kg mosselen voorzien, indien het om een hoofdschotel gaat. Snij een ui, wortel en seldertak in stukjes en laat deze opkomen in wat boter. Voeg de mosselen toe en besprenkel met het sap van een halve citroen. Vervolgens peper en zout toevoegen en alles op een gemiddeld vuur een tiental minuutjes laten stoven. Regelmatig roeren. Wanneer de mosselen geopend zijn voeg je wat peterselie toe en klaar is kees. Zeer warm serveren.
Er bestaan talloze variaties, naargelang de verbeelding van de kok(kin) : met een glas droge witte wijn, met slagroom en mosterd, met een tomatensaus, met room en curry. Waarom niet?
Julia Limbourg