Barbecues: op gas of op houtskool?

Wie barbecue zegt, denkt aan gezellige zomerse etentjes met vrienden of familie. Maar beantwoorden alle toestellen wel aan de geldende veiligheidsnormen? Test-Aankoop deed een studie.


Test-Aankoop heeft 19 verschillende types, zowel modellen op gas als modellen op houtskool, onderworpen aan de test. Hun verdict publiceerden ze in mei 2009: de thermische veiligheid blijft een probleem voor houtskoolbarbecues, die goedkoper zijn dan gasbarbecues. 

Op houtskool

De houtskoolbarbecue is in België nog steeds het populairst. Nochtans zijn er nadelen aan verbonden: de rook, de lange wachttijd voor je kunt beginnen te bakken, het geknoei met houtskool dat vlekken kan veroorzaken, en de problemen met de stabiliteit bij lichtere modellen.

Volgens Test-Aankoop situeert het voornaamste probleem zich echter bij de thermische veiligheid. Bij twee op drie houtskoolmodellen staat die veiligheid niet helemaal op punt. De handvaten en contactoppervlakken worden veel te heet. Bij sommige modellen heeft het handvat van het grillrooster of van het deksel een temperatuur die varieert tussen 80 en meer dan 100 graden Celsius. 

Slechts drie toestellen van Barbecook en twee van Brico scoren positief op bovenstaande criteria en kregen over het algemeen ook een goed globaal resultaat. Alle andere toestellen zijn echt af te raden. De prijs van de goed scorende toestellen varieert tussen de 23 en de 160 euro.

Op gas

Barbecues op gas bieden enkele extra voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld bakken onder gesloten deksel, zodat je ongeveer het effect van een oven creëert. Ook warmt de gasbarbecue onmiddellijk op: geen poespas met briketten of takjes. De warmte is regelbaar dankzij verschillende branders, en de thermische veiligheid is optimaal.
Er zijn echter ook nadelen: ze nemen veel plaats in, de gasfles moet regelmatig vervangen worden, het onderhoud is iets ingewikkelder, er is geen veiligheid die de gastoevoer afsluit als de vlam dooft, en tenslotte is er ook nog de prijs. Die ligt toch in een andere grootte-orde als die van de houtskoolbarbecue: je vindt ze tussen 160 en 480 euro. Test-Aankoop kon niet veel verschillen ontwaren tussen de geteste modellen.

Robert Derumes

© Vivat.be 2020