Barbecuen volgens de regels van de kunst

Perfect gegaard voedsel van de barbecue is een kunstwerk, en de artiest heeft in de eerste plaats gepast materiaal nodig. Maar natuurlijk ook een goede basistechniek. Het resultaat zou anders wel eens onsmakelijk kunnen uitvallen, en wat erger is: er kunnen kankerverwekkende stoffen ontstaan. 


De barbecue is op zich een gezonde manier om je voedsel te bereiden, omdat er geen vet hoeft toegevoegd te worden aan vlees of vis. Maar de veiligheid van je voedsel staat of valt met de methode die je gebruikt.
Test-Aankoop nam de proef op de som, en bakte een steak, een worst en ribbetjes op de barbecue. Vervolgens werd elk van de geteste voedingswaren vermalen. Met een spectometer kon Test-Aankoop de aanwezigheid van 16 kankerverwekkende stoffen vaststellen en kwantificeren!
Deze stoffen ontstaan tijdens het kookproces zelf. Wanneer het voedsel verkoolt, worden er PAK's gevormd (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). De bekendste en ook de gevaarlijkste van die kankerverwekkende stoffen is benzopyreen.

Indirect grillen of 'normaal' grillen?

Door indirect te grillen beperk je de aanmaak van benzopyreen. Wanneer je het vlees aan de zijkanten van de grill legt, kan het vet immers niet op de kolen druipen, en dat is nu precies de oorzaak van het ontstaan van PAK's bij het barbecuen.
Wil u toch op de traditionele manier grillen, kies dan voor een verstelbare grill en plaats het rooster minstens tien centimeter boven de kolen. Voor vettere vleessoorten, zoals worst of ribbetjes, kun je een aluminium bakje gebruiken (of aluminiumfolie), zodat het vet van het vlees niet op de warmtebron kan druipen.

De cijfers: een worst gebakken op een klassieke gasbarbecue bevat 29,5µg/kg PAK's, terwijl een worst gebakken op een barbecue met afgedekte branders slechts 4,6 µg/kg PAK's bevat, een aanvaardbare hoeveelheid. Op een houtskoolbarbecue was de PAK-waarde 9,2 µg/kg maar die werd teruggebracht tot 4 µg/kg bij gebruik van een aluminium bakje.

Het onderhoud van de barbecue

Vergeet niet uw toestel regelmatig schoon te maken. Als u op houtskool barbecuet volstaat het met een metalen borstel alle vetresten van het grillrooster te verwijderen.

Robert Derumes









© Vivat.be 2020