Bakken à la plancha

De plancha is een typisch Spaanse baktechniek die dateert uit de 19de eeuw, en die werd gebruikt bij religieuze feesten. De plancha was al immens populair in Baskenland, maar profiteerde mee van de recente barbecue-hype en raakt nu ook in de rest van de wereld verspreid.


Bakken ‘à la plancha’ betekent eigenlijk, dat je de voedingswaren grillt op een metalen plaat met een beetje of zonder vetstof. Deze techniek bevordert de smaak, want het voedsel wordt gegaard in zijn eigen sappen. Er wordt wel aangeraden de plancha in te olieën, zodat het voedsel er niet aan gaat vastkleven. Wanneer je een olieverstuiver gebruikt, wordt de plancha slechts lichtjes ingeolied.

Veiligheid boven alles

De voedingswaren komen niet in contact met de vlammen, en de vetten worden afgevoerd, zodat het risico op vorming van kankerverwekkende stoffen beperkt is. Op gebied van veiligheid biedt de plancha nog meer voordelen: het risico op brandwonden en op brand is minimaal in vergelijking met de traditionele grill of barbecue.

 

Voor het plezier

De plancha laat je toe een groot aantal gasten uit te nodigen en een grote variëteit aan gerechten en recepten aan te bieden, en is zodoende ideaal voor zomerse festiviteiten. Doorgaans wordt de plancha buiten gebruikt, al bestaan er tegenwoordig al kleinere planchas die in de keuken gebruikt worden en waarvan de plaat in de vaatwasser past.

De kleinste modellen in gietijzer vind je vanaf dertig euro. Opteer je voor professionele kwaliteit of een chique model, dan mag je enkele honderden euro's neertellen.

Philippe Allard

© Vivat.be 2020